Mount Rushmore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Rushmorefjellet)
Gå til: navigasjon, søk
Fire amerikanske presidenter på ett voldsomt brett: (fra venstre) George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln

Mount Rushmore National Memorial, i dagligtale Mount Rushmore, er et nasjonalt minnesmerke som ligger i Keystone, Sør-Dakota, Amerikas forente stater. Minnesmerket omfatter en park på 5 km².

Mellom 1927 og 31. oktober 1941 laget av den dansk-amerikanske skulptøren Gutzon Borglum og 400 andre arbeidere den 18 meter høye bysten av presidentene George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln for å markere landets 150-årsjubileum. Besøkende til parken kommer først og fremst dit for å se granittskulpturene, men det er også mulig å besøke studioet som ble brukt under arbeidene, og som ble bygd i 1939 under anvisning av kunstneren selv, Gutzon Burglum. Her finnes unike gipsmodeller og instrumenter utstilt og som har tilknytning til arbeidene.

Det amerikanske presidentflyet Air Force One over Rushmorefjellet

Nylig ble nye fasiliteter for besøkende ferdigstilt etter en ti år lang byggeprosess. Disse inneholder et nytt besøksenter og et museum, samt en tursti (The Presidential Trail) som gir en bedre utsikt til fjellskulpturen.

Rushmorefjellet er hjem for mange dyr og planter som hører til i Black Hills i South Dakota. De geologiske formasjonene i hjertet av Black Hills regionen er også tydelig i Rushmore fjellet, og inkluderer store samlinger av granitt.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bill Bryson: En sommer:Amerika 1927

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]