Roderick Gordon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roderick Gordon
Fødtnovember 1960Rediger på Wikidata
London
BeskjeftigelseSkribent, barnebokforfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity College London
NasjonalitetStorbritannia

Roderick Gordon (født 1960 i London) er en engelsk forfatter, mest kjent for å ha skrevet bokserien Tunneler. Gordon er gift, har to barn og bor i Norfolk øst i England.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Allerede som tolvåring skrev han sin første publiserte novelle. Den ble publisert i skoleavisen på Hall School i Hampstead. Han begynte etter hvert på privatskolen Oundle, en gammel og viktig skole. Etter dette begynte han på høgskolen i London. Her studerte han biologi og spesialiserte seg i genetikk. Det var her han møtte sin fremtidige skrivepartner Brian Williams som studerte ved Slade School of Fine Art. De ble venner sommeren 1980 og beholdt vennskapet i 23 år, - til de sammen skrev bokserien Tunneler.

Etter et mislykket forsøk på å bytte studieretning fra biologi til medisin fullførte han biologistudiet i 1983 uten å vite hva han skulle utdanne seg som. I flere år skrev han musikk i mange forskjellige band, han tenkte også på å skrive filmmanus, men han endte til slutt opp med en jobb i Corporate finance. Det var et selskap som spesialiserte seg på å overføre private Equity, en spesielle type fond som investerer i selskaper som ikke er notert på børsen.

Etter ni år i Corporate Finance var det ikke lenger bruk for Gordon og han mistet jobben. Dette har han uttalt som en velsignelse i forkledning, fordi etter dette kunne møte sin gode venn Brian Williams oftere.

I 2003 bestemte de seg for å jobbe sammen, og deres første prosjekt var en krim-thriller ved navn Second Face. Begge syntes samarbeidet gikk bra, og de bestemte seg for å fortsette. Deres nye prosjekt ble en bok for barn, ideen kom fra Rodericks kone Sophie.

Tunneler skrives[rediger | rediger kilde]

Gordon hadde alltid interessert seg for arkeologi akkurat som hans forfedre. Hans tippoldefar William Buckland regnes som en av grunnleggerne av arkeologi, og er kjent for at han holdt det første vitenskapelige foredraget om en dinosaurus' kjevebein, - tjue år før ordet dinosaurus ble funnet opp.

Gordon var mest opptatt av «hva er det som er under føttene våre». Da han kjøpte seg en herregård fra 1500-tallet, og hørte rykter om at det skulle ligge en hemmelig passasje under den kom han på ideen til en karakter som etterhvert ble «Will Burrows», hovedpersonen i Tunneler-serien. Gordon og Williams jobbet gjennom slutten av 2003 og sommeren 2004 på en bok som de publiserte i 2005. Dette skulle bli den første boka i serien. Den het opprinnelig «Highfield mole», og var i 2005 enda ikke publisert på norsk.

Etter hvert fikk Barry Cunningham, mannen som først publiserte J.K. Rowlings bøker, opp øynene for Gordon og Williams forfatterskap. Han signerte Gordon og Williams for de to første bøkene i serien, og ga i 2007 ut den første boka. Den hadde nå vært gjennom noen forandringer og fått tittelen Tunneler.

Seriesuksess og filmplaner[rediger | rediger kilde]

Bøkene kom nå på løpende bånd. Den neste var Avgrunnen (2008), så Fritt fall (2009), Nærmere (2010), Spiral (2011) og Terminal (2013).

Tunneler har solgt over en million eksemplarer i hele verden, og de to første bøkene i serien Tunneler og Avgrunnen nådde begge til topps på The New York Times bestselgerliste.

Det har også blitt laget en manga-bok i Japan av Tunneler. Allerede etter den første boka ble filmrettighetene solgt til amerikanskbaserte Relativity media, et produksjonsselskap som har produsert filmer som The social Network og Bridesmaids. Avtalen var verdt over en million dollar.

Handlingen i Tunneler-serien[rediger | rediger kilde]

Bøkene handler om Will Burrows, en tolv år gammel gutt med interesse for arkeologi. Sammen med faren oppdager han det bortgjemte, gamle ting og steder som har blitt nedgravd og glemt. En dag forsvinner faren. Will og bestevennen Chester finner en hemmelig gang bak en bokhylle i kjelleren hjemme hos Will. De utforsker den og finner til slutt en heis som fører dem ned til en brosteinsbelagt gate under bakken. Etter dette begynner farlige ting å skje.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Tunneler (2007)
  • Avgrunnen (2008)
  • Fritt fall (2009)
  • Nærmere (2010)
  • Spiral (2011)
  • Terminal (2013)

Utgivelseår er det året de ble utgitt i Storbritannia

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]