Rabalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rabalen er en setergrend i Øystre Slidre kommune i Valdres, Innlandet fylke. Stølen ligger på sør-østsiden av Vangsjøen. På det meste har det vært 13 støler i drift på Rabalen (Kleiven, Steinsli. øvre og nedre Skogen, Rudi, Småbrøtin, Ringli, Skaare, Listerud, Bergo, Ringstad, Hoverud, og Milo). Fortsatt er noen av disse i aktivt bruk med kyr, sauer og geiter. Ved Rabalen ligger også Vangsjøen Fjellstue og området preges ellers av fritidsboliger.

Navnet er opprinnelig hentet fra fjelltoppen Rabalsmellen som ligger like ved. En rabal er i dialekt en stang over ildstedet, brukt til å henge gryta på. Rabalsmellen sett fra Buahaugen har profilen til en rabal.

Under en tysk aksjon mot norske motstandsfolk i juni 1944 ble flere av stølene på Rabalen brent. En gruppe motstandsfolk fra sentralforlegningen hadde hatt tilhold på Rabalen og Buahaugen.

Rabalen er et godt utgangspunkt for fot- og skiturer. DNT har fra Rabalen (Vangsjøen Fjellstue) merket ruter til Storeskag (8 timer) Svarthamar (7 timer) og Nythun (6 timer). I tillegg er det flere lokalt merkede turer utfra Rabalen. For eksempel til Rabalsmellen (1/2-3/4 time), Rundemellen (2-2 1/2 time) eller Trøllåsen (1 time).

På vinterstid kjøres det opp en rekke skiløyper i området. Løypenettet ved Rabalen er i tillegg knyttet opp mot løypene ved Yddin, Beitostølen og Leirin. Den 7 mil lange løypen mellom Beitostølen og Danebu går forbi Rabalen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]