Pseudo-toppnivådomene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Et antall pseudo toppnivådomener for bruk til navngiving av computere har blitt definert til forskjellige tider. Disse «pseudo-TLD'ene» omfatter .bitnet, .csnet, .ip, .local, .onion og .uucp. Selv om disse «pseudo-TLD'ene» ser ut som toppnivådomener, og tjener samme syntaktiske funksjon i opprettelsen av navn for sluttpunktet i et nettverk, så har de ingen mening i det globale DNS-systemet og er (eller var) bare brukt for spesielle formål; hovedsakelig for adressering av maskiner som ikke var mulig å nå via Internet Protocol for bruk i tjenester som E-mail og Usenet via UUCP.

Selv om de ikke har noen offisiell status, som blir de vanligvis betraktet som uoffisielt videreført, (engelsk: «grandfathered»), og det er usannsynlig at de noensinne vil bli tildelt som toppnivådomener.

.arpa er unik i og med at det har vært et pseudo-toppnivådomene, tidligere brukt av ARPA, som nå er blitt et ekte toppnivådomene definert i internetts DNS-rot for bruk som et toppnivådomene for internett-infrastruktur.


Generiske toppnivådomener
Usponset:  .biz  .com  .edu  .gov  .info  .int  .mil  .name  .net  .org
Sponset:  .aero  .asia  .cat  .coop  .eus  .jobs  .mobi  .museum  .pro  .tel  .travel
Infrastruktur:  .arpa  .root
Foreslått:  .berlin  .bzh  .cym  .gal  .geo  .kid  .kids  .lat  .mail  .nyc  .paris  .post  .sco  .web  .xxx
Slettet/foreldet:  .nato
Reservert:  .example  .invalid  .localhost  .test
Pseudo-domener:  .bitnet  .csnet  .ip  .local  .onion  .uucp
Uoffisiell:  se Alternativ DNS-rot

Se også: Nasjonale toppnivådomener