Pressenævnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pressenævnet er en dansk institusjon etablert i henhold til medieansvarsloven kapittel 7. Pressenævnet behandler klager om overtredelse av god presseskikk og spørsmål om imøtegåelsesretten.

Hvilke saker og medier[rediger | rediger kilde]

Saker om overtredelse av god presseskikk tar utgangspunkt i de Vejledende regler for god presseskik. De gjeldende Vejledende regler for god presseskik er formulert i en betenkning fra medieansvarsutvalget i 1990.

Saker vedrørende imøtegåelsesrett avgjøres i henhold til medieansvarslovens kapittel 6. Ifølge medieansvarsloven har man rett til å få offentliggjort en imøtegåelse i et massemedium overfor faktiske opplysninger som kan påføre økonomisk eller annen skade som er fremsatt i mediet – med mindre påstanden er utvilsom riktig.

Pressenævnet avgjør kun saker vedrørende medier som er omfattet av medieansvarsloven. Det er innenlandske periodiske skrifter (det vil si eksempelvis danske aviser, magasiner og blader) og radio- og fjernsynsprogrammer. For andre massemedier, for eksempel rendyrkede internettnyhetstjenester, gjelder det at de selv skal tilmelde seg Pressenævnet for å være omfattet av medieansvarsloven. Bemerk at det ikke fritar for straffeansvar med hensyn til straffeloven ikke å høre under medieansvarsloven.

For saker i forbindelse med reklamer i radio eller fjernsyn, gjelder Lov om radio- og fjernsynsvirksomhed i stedet for medieansvarsloven.

Pressenævnets sammensetning[1][rediger | rediger kilde]

Pressenævnet består av åtte medlemmer: Formann og nestformann utpekes av Højesteret, to medlemmer utpekes av Dansk Journalistforbund, to utpekes av de danske mediers redaksjonelle ledelser og offentlighetens to representanter utpekes etter uttalelse fra Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]