Portal:Undergrunnsbane/Utvalgt bane/1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Undergrunnsbane og del av arkivet Portal:Undergrunnsbane/Utvalgt bane For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


Neste ingress >>
Métro Lille
Métro Lille

T-banen i Lille danner sammen med sporvogns- og bussnettet kollektivtrafikken i tettstedet Lille, et tettsted som regnes for å være Frankrikes nordligste med over en million innbyggere. I 1983 ble t-banen åpnet, som nå består av to linjer, og var det første metrosystemet i verden som brukte VAL-Teknologi. Dermed tilhører Metro Lille til en av de få t-banene i verden, som frakter mennesker førerløst. Transpole er navnet på selskapet som driver banen.

T-banenettet til byen Lille består av to linjer. Tilsammen blir disse 45,5 km lange og har sammen 61 stasjoner. Togene kjører fra mellom kl.5 og 6 om morgenen til mellom kl. 11 og halv ett om natten. Togfrekvensen er på sitt høyeste (i rushtiden) et tog hvert minutt.

Linje Farve Strekning Åpning Lengde Stasjoner
1 Gul 4 Cantons ↔ C.H.R. B-Calmette 1983 13,5 km 18
2 Rød St-Philibert ↔ C.H. Dron 1989 32 km 41

Stasjonene på t-banen karakteriseres gjennom glassvegger og skyvedører mellom plattformene og togsporene. Gjennom automatisk drift blir togene kjørt målbevisst inn mot stasjonsområdet, slik at skyvedørene på stasjonen blir åpnet synkront med togets dører. 47 av 61 stasjoner utviser også arketektonisk og kunstnerisk særtrekk, da disse blir utstilt av ulike Kunstnere. Dermed bærer hver av holdeplassene et individuellt preg fra den respektive kunster, og bidrar dermed også til et mangfold av moderne arkitektur. Les mer