Portal:Film/Utvalgt biografi/2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Film og del av arkivet Portal:Film/Utvalgt biografi For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Coen-brødrene ved ved filmfestivalen i Cannes, 2001.
Coen-brødrene ved ved filmfestivalen i Cannes, 2001.

Hayao Miyazaki (宮崎駿, Miyazaki Hayao, født 5. januar 1941 i Tokyo) er en japansk filmregissør, animatør og tegneserieskaper.

Miyazaki begynte å arbeide med animasjonsfilm allerede i 1963 og har siden vært med på et stort antall filmer. Han er i dag leder av animasjonsfilmstudioet Studio Ghibli og en av de aller fremste innen animasjonsfilm med ansvar for flere svært populære filmer i anime-sjangeren. Han har også lagd en lengre tegneserie i manga-stil, Nausicaä of the Valley of Wind, som har blitt hyllet av både kritikere og publikum.

I 2002 ble Miyazaki belønnet med en Oscar for beste helaftens animasjonsfilm med sin kjempesuksess Chihiro og heksene. Ellers har han blant annet regissert Min nabo Totoro (1988), Prinsesse Mononoke (1997) og Det levende slottet (norsk premiere 5. oktober 2005). Kikis budservice fra 1989 hadde norsk premiere 14. desember 2007. Les mer