Portal:Film/Utvalgt artikkel/2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Film og del av arkivet Portal:Film/Utvalgt artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>

Casablanca er en romantisk amerikansk filmklassiker fra 1942 som utspiller seg i den Vichy-regjerte fransk-marokkanske byen Casablanca under den andre verdenskrig. Filmen er regissert av Michael Curtiz med filmstjernene Humphrey Bogart (Rick) og Ingrid Bergman (Ilsa) i hovedrollene.

Den fokuserer på Ricks konflikt mellem kjærlighet og moral: Han må velge mellom sin kjærlighet til Ilsa og sitt behov for å gjøre det riktige ved å hjelpe hennes mann, motstandsbevegelseshelten Victor Laszlo, med å flykte fra Casablanca for å fortsette kampen mod nazistene.

Filmen blev en umiddelbar suksess og har vært populær til den dag idag. Filmkritikere har rost Bogarts og Bergmans karismatiske skuespillerprestasjoner, kjemien mellom de to hovedrolleinnehaverne, karakterernes dybde, den stramme regien, det blendende manuskriptet og filmens emosjonelle effekt som helhet. Les mer