Piken fra fyrstikkfabrikken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Piken fra fyrstikkfabrikken
orig. Tulitikkutehtaan tyttö
Generell informasjon
SjangerDrama / Komedie
Utgivelsesår1990
Prod.landFinsk
Lengde68 min.
SpråkFinsk
Aldersgrense10 (Norge)
Bak kamera
RegiAki Kaurismäki
ProdusentKatinka Faragó
Aki Kaurismäki
Klas Olofsson
ManusforfatterAki Kaurismäki
SjeffotografTimo Salminen
KlippAki Kaurismäki
Foran kamera
MedvirkendeKati Outinen
Elina Salo
Esko Nikkari
Prod.selskapEsselte Video
Finnkino
Villealfa Filmproduction Oy
Svenska Filminstitutet SFI
Premiere12. januar 1990 (Finland)
4. november 1992 (USA)
Eksterne lenker

Piken fra fyrstikkfabrikken (originaltittel: Tulitikkutehtaan tyttö.) er en finsk dramafilm/komedie fra år 1990, regissert av Aki Kaurismäki.

Filmen er et minimalistisk mesterverk med avbalansert koloritt og sparsommelig dialog. Regissøren lar bildene og stemningen snakke for seg selv. Det mesterlige fotoarbeidet til Timo Salminen øker følelsen av ensomhet og trøsteløshet. Regissøren er fortrolig med, og stoler på at historien forteller seg selv gjennom fotoarbeidet. Man finner lett en svart type humor i de fleste scenene.

Det dannes et helhetlig inntrykk som overgår hva man kan forvente av enkeltelementene. Rollelisten er håndplukket av Aki, og viser god forståelse av karakterene fra skuespillernes side, spesielt Kati Outinen skinner som den utbrytende Iiris.

Plot[rediger | rediger kilde]

Fabrikkarbeideren Iiris lever ett kjedelig liv i ett trøstesløst miljø. Hun bor hos sin mor og stefar, som tilbringer sine dager i stillhet foran TV-apparatet. Hun stikker innom en lokal pub/diskotek, men ingen vil danse med henne, hun blir oversett og ignorert. På lønningsdagen investerer hun i en ny kjole, i ett forsøk på å bli lagt merke til. Foreldrene får vite om innkjøpet og ber henne om å levere den tilbake.

Iiris ignorerer foreldrene og stikker på diskoteket med kjolen på plass, og møter businessmannen Aarne. De ender opp i leiligheten til Aarne, og i morgentimene dagen derpå forlater Aarne henne med en tusenlapp som takk for kveldens hendelser. Iiris beholder pengene og betaler foreldrene tilbake for kjolen. Iiris vil gjerne følge opp «vennskapet» med Aarne, men ingen av hennes tilnærmelser blir besvart.

Hun oppdager litt senere at kvelden med Aarne har gjort henne gravid, og skriver dermed ett brev til ham for å forklare hennes alvorlige situasjon. Responsen hun får fra Aarne er at hun skal kvitte seg med barnet, sammen med en sjekk på 10 000 finske mark. Like etterpå blir Iiris påkjørt i en bilulykke, og blir lagt inn på ett sykehus. Faren hennes besøker henne på sykehuset, og informerer henne om at hun må flytte hjemmefra, siden de har lest brevet fra Aarne.

Iiris flytter inn til sin bror, og kjøper så en pakke rottegift. Hun besøker Aarne og putter rottegift i glasset hans, noe som resulterer i Aarnes død. Iiris innser at dette er en måte å bryte seg løs fra sin deprimerende tilværelse, og dreper begge foreldrene sine, samt en tilfeldig fremmed som prøver å stifte bekjentskap med henne. Den avsluttende scenen viser at hun blir arrestert i fyrstikkfabrikken.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]