Petersøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Petersøya
Petersøya og Løkka
LandNorges flagg Norge
KommuneRingerike
Kart
Petersøya
60°09′58″N 10°15′57″Ø

Petersøya,[1] historisk også kalt Petersøen og Pettersøen,[1] ligger øverst i Storelva, på Sørsiden i Hønefoss. Den er for det meste ei halvøy benyttet som et lokalt friluftsområde, men når Ådalselva og Randselva flommer gjør Storelva den tidvis også til ei øy.

Petersøya har fått navn etter området, som opprinnelig ble kalt Petersløkka, der Hønefoss kirke ligger i dag. Dette var i sin tid eid av skreddermester Christian Pedersen.[2]

Tilkomst til Petersøya går enten via turstien langs elva, fra Tippen eller Søndre park, eller via Hofgaards gate eller Kong Rings gate. Det er nedkjøring til halvøya ved Hønefoss kirkestue. Det var tidligere montert en gangbru over til området, som var farbar ved normal flom, men manglende vedlikehold førte til at den ble fjernet. Rett nord og nordvest for Petersøya ligger det ei stor og flere små flomøyer (øyer som gjerne forsvinner helt eller devis når elvene flommer), der det hvert år hekker flere arter med fugler.

I senere år har det vært press på kommunen for å utnytte Petersøya til boligbebyggelser (blokker), men dette har blitt møtt med stor skepsis fra lokalbefolkningen, som ønsker å beholde området som et fritidsområde.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Petersøya. Stedsnummer 875698 i Sentralt stadnamnregister (SSR). Kartverket.
  2. ^ Marianne Borge, Sveinung Krokann Berg og Siv Leden (2018) Kulturhistorisk stedsanalyse (DIVE-analyse) Hønefoss. NIKU Oppdragsrapport 93/2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]