Pasjonsdrap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gianciotto kommer over Paolo og Francesca, maleri av Ingres. Scenen stammer fra Den guddommelige komedie (Dante Alighieri). Sjalusi er en sterk drivkraft for en crime passionel.

Et pasjonsdrap (fransk crime passionel) er en forbrytelse mot, som regel mord av, ektefelle/kjæreste og/eller hennes elskerinne, begått i sterk følelsesmessig affekt som regel ut av sjalusi. Konstellasjonen utroskap/drap ble i eldre fransk rettspleie ofte betraktet som en formildende og dermed straffereduserende faktor. Det gjaldt da en forbrytelse som var fri for forsett, men begått ut av den sterke affekt som forøveren ble fanget inn av idet han oppdaget utroskapen. I Frankrike kunne det på 1800-tallet til og med ende med frifinnelse i endel slike tilfeller. Fransk lovgivnings eksplisitte særbestemmelser om crime passionel bortfalt ikke før i 1970.

Denne type forbrytelse, og den kulturelle og tidvis rettslige toleranse overfor dem, hører eller hørte gjerne til samfunn der æresbegrepet holdes høyt i hevd.

Det egentlige pasjonsdrapet er forskjellig fra æresdrap ved det at forbrytelsen utføre i øyeblikks affekt. Begrepet æresdrap kan derimot benyttes både om forbrytelse i øyeblikkets affekt og om grundig planlagte forbrytelser, og æresdrap kan utøves også av en person som ikke selv er den svekne part i et romantisk forhold.

Se også[rediger | rediger kilde]