Parwin Pazhwak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Parwin Pazhwak
پروین پژواک
Født1967Rediger på Wikidata
Kabul, Afghanistan
BeskjeftigelseDikter, forfatter, kvinnerettighetsforkjemper
NasjonalitetAfghanistan

Parwin Pazhwak (født vinteren 1967 i Kabul) er en afghansk kunstner og en moderne dikter og forfatter som bruker det persiske språket. Hun har pashtunsk bakgrunn.

Parwin ble født inn i Pazhwak-familien, som er sterkt engasjert i litteratur og politikk, og hennes far og mor heter henholdsvis Ne'matulla Pazhwak og Afifah Pazhwak. Parwin er barnebarn av Abdul Rahman Pazhwak.

Hun gikk på den franske Malalai-skolen i Kabul og fullførte medisinstudiet i Avicenna Medical Institute. Etter Sovjetunionens invasjon av Afghanistan, tilbrakte hun to år i Peshawar som en flyktning i transitt før hun fikk asyl i Canada. Siden har hun bodd i Ontario sammen med sin mann og barn.[1]

Pazhwak betrakter sine dager som student som de beste i hennes liv, og livet i eksil som noen av hennes vanskeligste dager. Hennes litterære verker inkluderer moderne persisk poesi, noveller og malerier for barn. Hun har elleve kunstverk i alt til nå. To av hennes mest kjente bøker er Darja dar ShabnamHav i dugg») og Negin-ha wa Setara-haEdelsten og stjerner»).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Parween Pazhwak». Hozhaber Publications. Arkivert fra originalen 3. mars 2016. Besøkt 30. april 2021.