Parmenion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Parmenion
Født400 f.Kr.Rediger på Wikidata
Hellas
Død329 f.Kr.Rediger på Wikidata
Ekbatana
BeskjeftigelsePolitiker, militært personell Rediger på Wikidata
Embete
FarPhilotas
SøskenAsander
Agathon
BarnFilotas
Nicanor
Nasjonalitetoldtidens Makedonia

Parmenion (født ca. 400 f.Kr., død 329 f.Kr. i Ekbatana) var en makedonsk general som tjente først Filip II av Makedonia og deretter Aleksander den store.

Parmenion var sønnen den makedonske adelsmannen Philotas.[trenger referanse] I løpet av styret til Filip II skaffet Parmenion en stor seier over illyrerne i 356 f.Kr.. Han var en av de makedonske delegatene som ble oppnevnt til å forhandle fred med Aten i 346 f.Kr. og han ble sendt med en hær for å opprettholde makedonsk innflytelse i Euboea i 342 f.Kr..

I 336 f.Kr. ble han sendt med en hær på 10 000 menn med Amyntas og Attalos for å forberede angrepet på Perserriket. Etter at Aleksander ble godkjent som konge i Makedonia ble Parmenion Aleksanders nestkommanderende.

Han ledet den venstre flanken i slagene ved Granicus, Issos og Gaugamela.

Etter erobringen av Drangiana, ble Aleksander informert om at Filotas, Parmenios eldste sønn, var involvert i en konspirasjon mot ham. Filotas ble bannlyst av hæren og drept. Aleksander tenkte at det var farlig å la faren leve og sendte ordrer til Media om å myrde Parmenion. Der var ingen bevis for at Parmenion på noen måte var involvert i konspirasjonen, men han ble ikke engang gitt muligheten til å forsvare seg.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Waldemar Heckel: Who’s Who in the Age of Alexander The Great. Prosopography of Alexander’s Empire. Blackwell, Malden MA u. a. 2006, ISBN 1-405-11210-7, S. 190–192 (knapper Überblick).