Papillon (bok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Papillon
Forfatter/e Henri Charrière Flag of France.svg
Sjanger Autobiografisk roman
Forlag J.W.Cappelens Forlag AS
Oversetter Axel Amlie
Sider 557 (Paperback)
ISBN 91-1-862292-5

Papillon er en bok basert på skjebnen til den domfelte og flyktende forbryteren Henri Charrière. Boken ble første gang publisert i Frankrike i 1969 og ble en umiddelbar bestselger med over 1.5 millioner solgte eksemplarer i Frankrike.[1] Den ble oversatt til engelsk året etter (1970) og ble filmatisert ved Hollywood i 1973.

I følge forfatteren av boken, er det en autobiografisk roman som omhandler hans opplevelser ved franske fangeleirer, fra han ble domfelt til hans siste fluktreise. Henri Charrière erklærer selv at hendelsene som omtales er korrekte og nøyaktige basert på hans egen hukommelse. Hvorvidt dette stemmer og hvor nøyaktige beskrivelsene er, diskuteres i dag, der noen vurderer historien som ukorrekt basert på at hendelser og fengsler omtalt i boken ikke samsvarer med faktiske hendelser og fangeleire i det oppgitte tidsrom.

Den frittstående fortsettelsen, Revanch! (originaltittel Banco), er nærmest å betrakte som en roman med svak virkelighetstilknytning.

Til forskjell fra hva som oftest påstås når boken diskuteres, rømte Charrière aldri fra Djeveløya, men fra Saint-Laurent-du-Maroni som ligger på fastlandet i Fransk Guyana.

Boken ble filmatisert 1973 med blant andre Dustin Hoffman og Steve McQueen i rollene, se Papillon (film).

Papillon betyr sommerfuglfransk, og Charrière hadde dette tilnavnet på grunn av en tatovering av en sommerfugl han hadde på brystet.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Rene Belbenoits bok Dry Guillotine (utkom 1938) kan ha fungert som inspirasjon for personen (Charrière eller annen) som skrev Papillon.
  • Charles Brunier. En person som år 2005, da ved 104 års alder, utga seg for å være den virkelige Papillon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Foote, Timothy (1979). Travels with Papi. uten stedsangivelse.