Palisadekirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Palisadekirke er navn på en kirkebygning som er bygget i palisadeverk, stokker som er spisset øverst og slått ned i jorden slik at der danner et skanseverk.

Palisadeverk[rediger | rediger kilde]

Palisadeverk

Palisadeverk besto av selvbærende veggkonstruksjon med jordgravne stolper (palisader), slik at de omsluttet et rom og samtidig bar taket. Senere ble det brukt kløvde stokker (stavplanker) som ga veggene plan innside, og kantene kunne bli avrettet eller utstyrt med not og fjør. Palisadekirker er ikke påvist i Norge.

For å hindre tidlig forråtnelse ble stopene eller stavplanken spisset i enden og forkullet gjennom brenning og påført tretjære som fikk trekke inn i treverket. Palisaderekkene ble gjerne satt i grøfter fylt med stein, men var likevel utsatt for råte. Lenge trodde man at denne teknikken forsvant før forrige tusenårsskifte, men ny forskning viser at den var i bruk like opp mot det 12. århundre.

Den eneste konstruksjonen bygget i denne teknikken som har overlevd inn i vår tid er en vegg i midtseksjonen av St. Andrew's Church som står i Greensted i England. Dette førte til at denne kirken i lang tid ble regnet som den suverent eldste trekonstruksjonen i verden. En vanlig datering av kirken var ca. år 845. Nå har imidlertid moderne årringdatering konstatert at denne dateringen var feil. I dag dateres derfor kirken til perioden like etter år 1053 (+10/55 år).[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «British Archaeology, no 10, December 1995: News». Arkivert fra originalen 7. august 2011. Besøkt 19. februar 2006. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]