Othius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Othius
Othius punctulatus
Nomenklatur
Othius
Stephens, 1829
Hører til
storkortvinger, Kortvinger, Polyphaga,
biller
Økologi
Antall arter: vel 100, 30 i Europa, 5 arter funnet i Norge
Utbredelse: Holarktis
Inndelt i

Othius er en slekt av biller som hører til underfamilien storkortvinger (Staphylininae) i familien kortvinger (Staphylinidae). Det er beskrevet litt over 100 arter, fem av dem er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (kroppslengde ca. 6-12 millimeter), lange og slanke, blanke, brunlige eller svarte kortvinger. Kroppen er sparsomt hårete, pronotum helt glatt. Hodet er tydelig lengre enn bredt, ganske flatt med små fasettøyne. Antennenes første ledd er forlenget, gjerne litt krumt kølleformet. Pronotum er minst så lang som bredt. Dekkvingene er ganske små, noen arter mangler flygevinger. Bakkroppen er sylindrisk, fint hårete og blank. Beina er korte og kraftige, gjerne gulrøde på farge. De ligner på artene i slekten Xantholinus men er ikke fullt så slanke, og kan kjennes på at dekkvingenes innerkanten (som danner sømmen mellom dekkvingene) er rette, ikke buede som hos Xantholinus.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som den slanke, kortbeinte kroppsformen kunne tyde på, er Othius-artene gravende og tilbringer mye av tiden under jorda. De kan også finnes under steiner. Som vanlig for kortvinger er de rovdyr som lever av ulike slags smådyr. Flere arter er vanlige i skogbunnen.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]