Oscar Klingenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oscar Klingenberg
Født3. aug. 1907[1]Rediger på Wikidata
Død8. mars 1984[1]Rediger på Wikidata (76 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
GravlagtVestre gravlund[1]
UtmerkelserOrdre des Arts et des Lettres

Oscar Atilio Lysholm Klingenberg (født 3. august 1907 i Oslo, død 8. mars 1984 samme sted) var en norsk forretningsmann, jurist og filolog.

Han var sønn av grossist Helge Lysholm Klingenberg og hans italienske hustru Hilda Chiara Alice Maria Antonietta Motta di Bagnara.[2] Han vokste opp i Sverige, Italia og Frankrike. Han tok artium i Genova i 1926 og juseksamen ved Sorbonne i Paris i 1931. I Oslo tok han økonomisk eksamen og Utenriksdepartementets aspirantkurs. Han var pressesjef og translatør ved den italienske legasjonen i Oslo fra 1935, og ble juridisk konsulent i Norsk Hydro i 1940. Under krigen måtte han gå i dekning. Han hadde også samarbeide med svogeren, professor i medisin Jørgen Herman Vogt.

Fra 1943 til 1975 var han disponent for Pering Chemiske Fabrik i Oslo, som produserte næringsmidler, som han drev sammen med sin kone Ingrid.

Han startet, og var første formann i Norge-Normandie Foreningen 1977. Det ble startet opp en gymnasklasse for norske jenter i Normandie, og et samarbeide mellom Universitetet i Oslo og Universitetet i Caen opprettet. Klingenberg tok også initiativ til et monografisk tospråklig norsk sidestykke til Annuaire Souvenir Normand (første hefte, La noble controvers i 1979).

Klingenberg var noen år også tilknyttet institusjonen for bevaring av den liguriske dialekten i Genova.

Klingenberg ble tildelt den franske Ordre des Arts et des Lettres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]