Olsborg slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olsborg slott
LandSverige
StedTanum
Etablert1502 (Julian)
Kart
Kart
Olsborg slott
58°26′43″N 11°20′37″Ø

Olsborg, Olavsborg eller Olofsborg var en festning på en bratt klippe ved Södra Bullaresjön i Bohuslän. Det er antatt at festningen var bygd på restene av en norsk bygdeborg. Etter sagaen skal befestningen ha blitt grunnlagt av Olav den hellige, men dette finnes det ingen kilder for.

Man vet at væpner Nils Ravaldsson bygde en borg på klippen under opprøret under Knut Alvsson mot Kong Hans. Etter Knut Alvssons død ble Nils Ravaldsson den norske lederen av stormannsopprøret, men under våpenhvilen 1504 angrep danskene ham på Olsborg, Nils flyktet og døde ikke lenge etter på en gård i Västergötland. Det var høvedsmannen på Bohus Otto Rud som ledet an angrepet på Olsborg, julenatten 1504.

Festningen ble reist på ny etter Sveriges inntakelse i Bohuslen under kaoeset som fulgte danskenes avsettning av Kristian II 1523. Nord Bohuslän styrtes årene 1523-1525 fra Olsborg av Lars Siggesson (Sparre) og Ture Jönsson (Tre Rosor). Befestningen forbedres spesielt i rundt 1526. Den Svenske styret av nord Bohuslän flyttes 1525 til Karlsborg sør for Hamburgsund. Ved Kristian II:s førsøk på at tilbake ta sitt rike, inntok Karlsborg og Olsborg av norsk styrke i desember 1531 og begge borgene ødeleges. Både Erik XIV:s forsøkte i 1564 i Johan III:s i 1569 og 1570 å gjennoppreise Olsborgs befestninger men mislykkest.

Ruiner av borgen var enda synnlige ved starten av 1900-tallet, og den svenske arkeologen Wilhelm Berg foretok utgravninger av borgen ved starten av 1900-tallet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Brekke, Øystein Hellesøe; «Knut Alvssons krig, Ridderen som ville erobre Norge», Forlaget Vigmostad & Bjørke AS 2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]