OK a.m.b.a.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

OK a.m.b.a. er et dansk andelslag eiet av ca. 17 000 kunder og forhandlere. OK har hovedkontor i Aarhus og dekker hele Danmark med 671 bensinstasjoner.

Historie[rediger | rediger kilde]

OK ble stiftet den 1. januar 1978 og er en fusjon av syv danske selskaper, nemlig Dansk Andels Kulforretning, Fyns Kulindkøbsforeing, Sydjydsk Andels Olie, Aabenraa Tanklager, Aalborg Kul- og Olieimport, Kommunernes Kulkontor og OK Olie A/S.

Først i 1998 ble OK a.m.b.a. selskapets offisielle navn. Inntil da het virksomheten Olieselskabet Danmark. OK kommer av Olie Konsumenterne, som var en svensk virksomhet. Denne virksomheten var aksjonær i det daværende OK Olie A/S. Selv om det i dag ikke er noen tilknytning mellom det svenske OK og det danske, hang navnet ved. Derfor valgte man i 1998 å gjøre det til OKs offisielle navn.

OK Benzin[rediger | rediger kilde]

OK er Danmarks mest solgte bensinmerke. De fleste OK-stasjoner finnes ved samvirke- og Coop Danmark-butikker. OK forsyner dessuten boligeiere, landbruk og næringssliv med olje, naturgass, varmepumper, solceller og elektrisitet.

I 2004 ble DK-Benzin A/S som følge av priskrig på bensin 100 prosent OK-eiet. Selskapet ble grunnlagt i 1982, og utover salg av drivstoff utgjør salg av dagligvarer en stigende del av omsetningen på DKs ca. 150 stasjoner. Mange av DKs bensinstasjoner fungerer som kiosk, bakeri, kjøpmann og supermarked i de områdene hvor stasjonene med tilhørende butikk er plassert.

Kilder[rediger | rediger kilde]

www.jak.dk Artikkelen Demokrati i en medlemsejet erhvervsvirksomhed fra J.A.K. bladet nr. 4, 2004. Utgis av Landsforeningen J.A.K.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]