Nukus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Savitskij Karakalpakstans kunstmuseum i Nukus

Nukus (karakalpakisk: Nökis) er hovedstad i den autonome republikken Karakalpakstan i vestlige Usbekistan med 230 000 innbyggere (2005).

Kunstmuseum[rediger | rediger kilde]

En av Karakalpakstans fremste severdigheter, Savitskij Karakalpakstans kunstmuseum, ligger i Nukus. Museet har fått sitt navn etter Igor Savitskij som samlet sovjetisk avantgardekunst og reddet denne unna Stalins razziaer i perioden mellom 1920 og 1950. Den fremste grunnen til at Savitskij lyktes i å skap sin samling var at Nukus lå så avsides. Samlingen regnes i dag som en av de fremste samlingene av avantgardekunst i det tidligere Sovjetunionen. Museet inneholder også smykker og klær som viser karakalpakisk folkekultur.

Miljøproblem[rediger | rediger kilde]

Nukus og Karakalpakstans store miljøproblem har blitt tydelige i og med Sovjetunionens sammenbrudd. Aralsjøens drastiske krymping har både påvirket klimaet og ført til at fiskerinæringen har forsvunnet. Eksperiment med biologiske våpen under sovjettiden har ledet til et forurenset testområde som holder på å bli sanert med utenlandsk hjelp. Den intensive bomullsdyrkingen i Amu-Darjas øvre løp har ledet til at Karakalpakstan enkelte år har akutt vannmangel.