NorDan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NorDan Gruppen AS
NorDan AS' fabrikk på Moi
Org.formAksjeselskap
BransjeByggevarer
Etablert1926
DatterselskapNorDan AS, NorDan AB, NorDan Danmark A/S, NorDan UK Ltd., NorDan Vinduer Ltd., NorDan sp. z o.o., NorDan UAB
HovedkontorMoi
LandNorge
Produkt(er)Vinduer og dører
StyrelederTore Rasmussen
Adm.dir.Dag Kroslid
Antall ansatteCa. 2300
Omsetning4,9 MRD NOK
Nettstedwww.nordan.no[1]

NorDan er et norsk, familieeid dør- og vinduskonsern med hovedkontor på Moi i Rogaland. Virksomheten ble etablert i 1926 og hadde i 2023 en samlet omsetning på ca. 4,9 MRD NOK. Konsernet har ca. 2300 medarbeidere fordelt på Skandinavia, Polen, Litauen, Storbritannia og Irland[2]. NorDan Gruppen AS er morselskapet til virksomhetene i respektive land. I Norge står NorDan AS for salg, produksjon og øvrig operativ virksomhet[3].

I Norge har firmaet hovedkontor og fabrikk på Moi i Sør-Rogaland, samt fabrikker på Otta, i Egersund og Klepp. Selskapet har i tillegg tre fabrikker i Sverige, tre i Polen og en fabrikk i Litauen.

Historie[rediger | rediger kilde]

1920-årene[rediger | rediger kilde]

Johannes Rasmussen kjøper naboeiendommen og innreder verksted på 28kvm. Fjældhammer Trævarefabrik. Her snekrer de vinduer, dører, trapper, og annet i verkstedet til egne byggeoppdrag og selger til andre byggmestre som er noe uvanlig i bransjen. I 1929 river de verkstedbygget og bygger nytt i to etasjer. 78kvm. De bygger også egne maskiner.

1940-årene[rediger | rediger kilde]

Krigen kommer til Norge og boligbyggingen blir stoppet. Rasmussen reduserer til et par mann for ikke å måtte arbeide for okkupantene. Johannes Rasmussen blir arrestert i ti dager fordi han unnlot å ta «tyskerarbeid».

1950-årene[rediger | rediger kilde]

Bygger med egne folk nytt verksted og trelastlager mellom elva og jernbanen. Her fortsetter de byggingen og har etter et par år, tusen kvadratmeter. I 1957 skifter de navn til Johs. Rasmussen & Sønner. Nor-Dan Sving i produksjon og det blir laget 1600 i løpet av få år.

1960-årene[rediger | rediger kilde]

Oppretter Johs.Rasmussen A/S med faren og de tre sønner som eiere. Johannes og Kåre bruker mest tid på å konstruere et helt nytt vindu. I 1962 blir prototypen av Nor-Dan Perfekt ferdig og bedriften får patentert mekanismen med en kule i hjørnet. Et par år etterpå i 1967 begynner bedriften å bygge de store fabrikkhallene, hver på 1600kvm. Ti haller på ti år. Kåre Rasmussen lager en skisse over framtidig utbygging som blir stort sett fulgt frem til år 2001. Første distriktskontor og forhandler etablert ved Eriksen Agentur A/S i Kristiansand.

1970-årene[rediger | rediger kilde]

Antall ansatte økt til 168, omsetningen runder 20 millioner, var en million ti år tidligere. Antall vinduer økt til 70 000, og bedriften begynner å produsere isolerglass selv i 2.etasje i en gammel hall. Oslo-kontor på Grefsen med Bjørn Pedersen blir etablert samt egen elementfabrikk for G. Block Watne som produserer element (reisverk til vegg med vindu montert) helt til 1990. I 1973 blir Gori-Vac impregneringsanlegg tatt i bruk. Bedriften bygger isolerglassfabrikk og distriktskontor i Trondheim ved Thor Kårstad blir etablert. I 1974 Kjøper bedriften, A/S Vinduselements fabrikk på Otta og bygger den om til produksjon av NorDan vinduer. I 1975 blir distriktskontorer i Stavanger og Bergen etablert. Nytt kontorbygg 1600kvm på Moi blir reist av byggeavdelingen. I 1978 skaffer bedriften seg nytt impregneringsanlegg og bygger ut nybygg for produktutvikling. Johannes Rasmussen døde 18. april 1979.

1980-årene[rediger | rediger kilde]

Nye fabrikkhaller på 3600 kvm. I 1982 Kjøper bedriften konkursboet Asbjørn Ege A/S, landets største dørfabrikk i Egersund. NorDan vinduene blir forbedret på 18 punkter etter en undersøkelse hos kunder i 1987. I 1988 overtar bedriften aksjemajoriteten i et engelsk importselskap. Mange bedrifter går konkurs innenlands, men bedriften klarer seg og blir utpekt til årets bedrift av Dalane tidende I 1989 oppgir bedriften byggeavdelingen og beholder halve avdelingen i vedlikeholdsavdeling, mens resten går til vindusfabrikken. Bedriften overtar Eriksen Agentur i Kristiansand og får Lund Kulturpris som takk for NorDan hallen.

1990-årene[rediger | rediger kilde]

Bedriften oppretter NorDan Nederland BV og satser både i Nederland og Tyskland. Får ISO-sertifikatet som første trevarefabrikk i Norge og blir tildelt «Det Gyldne Sagblad». I 1992 blir det direktørskifte, og Tore Rasmussen overtar etter Kåre Rasmussen. NorDan vinner en svensk konkurranse om «Supervinduet» og får ros av Norges Eksportråd i Storbritannia. Et eget firma blir opprettet i Berlin. I 1994 kjøper bedriften Nyseter Trevarefabrikk, som blir Johs.Rasmussen Arneberg A/S med 72 ansatte. Det er nå totalt over 700 ansatte i konsernet. Bedriften kjøper også fabrikkanlegget på Otta av kommunen, 20 år etter kjøp av fabrikken og får den «Norske Pris for Produktivitet». I 1996 åpner NorDan museumet, og bedriften feirer 70-årsjubileum. I 1997 blir den første VindusBoken gitt ut og bedriften får pris fra Nordbohus som beste leverandør. I 1998 deles bedriften i drifts- og eiendomsselskap. NorDan AS blir navnet på driftsselskapet. NorDan får pris for årets leverandør av Hellvik Hus. I 1999 feirer Otta 25-årsjubileum.

2000-årene[rediger | rediger kilde]

NorDan trekker seg ut av Tyskland og det blir ny ledelse og markedspolitikk i Nederland. Bedriften Kjøper Bordörren i Sverige og Arneberg får ISO-sertifikat. Otta overtar Toppsving produksjon helt fra Moi og Næringsminister Grethe Knutsen avdekker statue av grunnlegger Johannes Rasmussen ved rådhuset 15. august. Siste toget ut av fabrikkene Moi og Otta, sidesporene blir nedlagt. I 2005 kjøper bedriften Tanum Fönster i Sverige. NorDaN lanserer NTech i 2007, det første svanemerkede vinduet i Norge. NorDan AB blir etablert i Sverige. Selskapet lanserer et lavenergivindu med isolert karm og et passivvindu med isolert karm og ramme i 2008. Norwegian Wood konkurranse i Stavanger med fokus på energisparing og NorDan får nesten alle prosjektene samt er de eneste som har Passiv vindu i produksjon. I 2009 blir NorDan VIS lansert, og nye byggeforskrifter anbefaler at vinduer skal lengre inn i veggen.

2010-årene[rediger | rediger kilde]

NTech blir i 2010 standard på alle vinduer. NorDan øker fokus på energisparing og miljøvennlighet, og blir årets leverandør hos Systemhus. I 2011 kjøper bedriften Kvillsfors Fönster i Sverige. 2013 blir året da NorDan leverer sin første ordre til prosjekt i Kina. I 2014 stenger NorDan fabrikken på Arneberg. Samme år kjøper konsernet majoritet i ID Lock. NorDan kjøper majoriteten i Byggevareleverandørene AS i 2015. Dramatisk flom rammer fabrikken på Moi, og ny fabrikk åpnes i Powodowo, Polen. I 2018 overtar NorDan Gruppen 100% eierandel i Venta Windows UAB og i 2020 overtar NorDan Gruppen 70% av aksjene i den danske vindusprodusenten STM Vinduer AS og starter en salgskontor i Danmark – NorDan Vinduer. Senere samme år blir NorDan hovedeier i fasadespesialisten Rubicon, med en eierandel på 70%.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GRID-ID grid.458619.7[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «NorDan Gruppen». nordangruppen.no. Besøkt 10. august 2020. 
  3. ^ «NorDan - HISTORIKK». www.nordan.no. Besøkt 10. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]