Nakskov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nakskov
Nakskov, utsikten fra havnen

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Sjælland
KommuneLolland kommune
TidssoneCET
Befolkning12 866 (2014)
Nettsidewww.nakskov.dk
Posisjonskart
Nakskov ligger i Danmark
Nakskov
Nakskov
Nakskov (Danmark)
Kart
Nakskov
54°50′00″N 11°09′00″Ø

Nakskov er Lollands største by og kjøpstad, med 12.546 indbyggere per 1. januar 2021.[1] Den ligger innerst i Nakskov Fjord på vestkysten av øya i Lolland kommune, Region Sjælland.

Tidligere var Nakskov kjent for sine mange skipsverft. På slutten av 1800-tallet etablerte den lokale forretningsmannen H. N. Andersen sjøtransportselskapet ØK (Østasiatisk Kompagni), som ble et verdensomspennende foretak. Nakskov er fortsatt en sjøfartsby, men har også mye industrivirksomhet. Blant annet ble havregrynsfabrikken OTA anlagt her; fabrikken eies idag av Nakskov Mill Foods. Også Nakskov Sukkerfabrik er en stor arbeidsgiver. Blant byens moderne, høyteknologiske virksomheter finner man Ortofon, Alfa Laval og MHI Vestas Offshore Vind. Tradisjonelt har Lolland-Falster vært Danmarks ubetinget største sukkerproduksjonsområde, ettersom det er svært gode forhold for dyrkning av sukkerroer i området. I dag kan man studere historien om egnens sukkerproduksjon på Danmarks Sukkermuseum, som åpnet dørene i Nakskov i 1999.

Selv om industrivirksomheten har vært og er viktig for byen, kan man fortsatt oppleve Nakskovs historie gjennom en rundtur i bykjernen. Flere av de gamle bygningene er bevart; det finnes blant annet eksempler på bindingsverkhus, gamle pakkhus og kjøpmannsgårder. De små gatene og stredene som løper på kryss og tvers gjennom byen påminner om byens røtter tilbake i middelalderen. Byens største kirke, Sankt Nikolai Kirke, ble oppført i begynnelsen av 1200-tallet. Det gamle kornlageret Dronningens Pakhus er fra år 1600, kjøpmannsgården Theisens Gård er fra 1786, og Det Gamle Apotek stod ferdig i 1645, og fikk et påbygg i barokkstil i 1777. I dag holder Nakskov Turistbureau til i Det Gamle Apotek. Foruten Sukkermuseet finnes det flere andre museer i Nakskov, der man kan lære om Nakskovs og Lollands historie.

Nakskov ligger like ved primærrute 9 og Tårs Færgehavn. Fra fergehavnen går det ferge til øya Langeland. Fra Nakskov sentrum er det drøyt 11 kilometer til Søllested, 27 kilometer til Maribo, drøyt 30 kilometer til Rødbyhavn, 55 kilometer til Nykøbing Falster og 160 kilometer til København. Byen fungerer som service- og handelssenter for opplandet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Statistikbanken». www.statistikbanken.dk. Danmarks Statistik. Besøkt 26. juli 2021. «Folketal 1. januar efter byområder og landdistrikter og tid | 2021 | 360-10506 Nakskov : 12 546»