NSB Bilruter Ålesundruta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

NSB Bilruter Ålesundruta var en avdeling av NSBs Biltrafikk som drev person- og godsruter Ålesund-Åndalsnes, og personruter videre til Dombås. Bedriften hadde hovedkontor og verksted i Ålesund, dessuten garasjeanlegg på Åndalsnes.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

NSB Bilruter Ålesundruta ble opprettet for å kjøre person- og godsruter mellom Ålesund og Åndalsnes i korrespondande med tog på Raumabanen. Ruta ble opprettet fra høsten 1948. Det var først på denne tid veien på strekningen hadde standard god nok for større kjøretøyer.

På denne ruta ble det mye godstrafikk. Det ble lagt opp til gjennomgående godstrafikk Oslo-Ålesund med omlasting på Åndalsnes.

I 1978 omfattet virksomheten 46 helårsansatte, 26 lastebiler, 20 tilhengere, 11 personbusser, 2 kombinertbusser og 2 andre kjøretøyer[1].

På 1970- og 1980-tallet ble det arbeidet for større enheter innen rutebilbransjen i Møre og Romsdal. Det tok lang tid å finne løsninger i Ålesund-området. Fra 1. januar 1985 overtok det nyopprettede Ålesund Bilruter to selskaper som drev lokaltrafikk i Ålesund, og dessuten personrutene til NSB på strekningen Ålesund-Åndalsnes-Dombås, stort sett "togbusser". NSB Biltrafikk eide 50 prosent i Ålesund Bilruter fra oppstarten. NSB Biltrafikk fortsatte godstrafikken Åndalsnes-Ålesund i egen regi, men utgangspunkt i en avdeling på Åndalsnes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 50 år for fremgang : beretningsåret 1978-79 jubileumsberetning 1929-1979. (1979). Oslo: NRF.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ottesen, O., Helge, Hjermann, L., Høsteng, A. K., Vollstad, K., Haugen, K. R., & Skudal, S. (2001). Rutebilnæring under omstilling 1965-2000. Molde: TL Møre og Romsdal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]