NHO Mat og Bio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

NHO Mat og Bio var en landsforening tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Foreningen fusjonerte i 2015 med landsforeningen NHO Mat og Drikke. Foreningen var en medlemsstyrt kombinert arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon. NHO Mat og Bio omfattet bedrifter og bransjer innen landbruksbasert industri og bioproduksjon, med hovedbasis i et innenlandsk jordbruk og/eller arealbruk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Foreningen ble etablert 10. april 1991 som Kjøttindustriens Fellesforening (KIFF), med utgangspunkt i felles arbeidsgiver-/tariffspørsmål for henholdsvis kjøttsamvirket (Gilde Norsk Kjøtt) og privat kjøttbransje (ved KLF). Over tid sluttet andre landbruksbaserte bransjer seg til foreningen, først på fjørfesiden og senere korn-/kraftfôrbransjen.

Våren 2008 ble det inngått en samordningsavtale med Skogbrukets Landsforening (SL), og som kombinert med øvrig utvikling i medlemsmassen, ledet til dannelsen av NHO Mat og Bio 30. april 2008. Våren 2009 ble det inngått en samordningsavtale også med Norkorn.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Foreningen hadde nærmere 400 medlemmer, med i alt 12.000 årsverk bak seg. Hovedtyngden av medlemmene kom fra henholdsvis kjøtt- og fjørfebransjen, korn- og kraftfôrbransjen og skogbransjen. Det er imidlertid også medlemmer innen annen landbruksbasert virksomhet.

Foreningen karakterisertes av at den som eneste landsforening i NHO-fellesskapet omfatter både aksjeselskap (AS), samvirkebedrifter (SA/BA) og enkeltpersonforetak. Foreningen har et tett samarbeidsforhold til de tilknyttede bransjeorganisasjoner både på AS- og BA-siden; Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), Norges Skogeierforbund, Norskog, Norkorn, Nortura og Felleskjøpet Rogaland Agder (FKRA).

Organisering[rediger | rediger kilde]

Generalforsamlingen var foreningens øverste organ. Generalforsamlingen avholdtes ordinært hvert år innen utgangen av juni, men normalt i april måned. Styret var besluttende organ mellom generalforsamlingene. Styret består av 10 medlemmer, som velges på generalforsamlingen. Styreplassene er likt fordelt i antall mellom landbrukssamvirket (SA/BA) og privat/uavhengig side, og i tillegg fordelt mellom bransjene etter størrelse (kjøtt- og fjørfebransjen 6 plasser, korn- og kraftfôrbransjen 2 plasser og skogbransjen 2 plasser).

NHO Mat og Bio hadde 2 bransjeforeninger direkte tilknyttet, og som hadde samme administrasjon som NHO Mat og Bio:

Foreningen hadde 5 hovedarbeidsområder: Arbeidsgiverspørsmål/Tariff, Helse, miljø og sikkerhet (HMS), Kompetanse/Rekruttering/Fagutdanning, Næringspolitikk og Matpolitikk/Klima/Miljø.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]