Nøste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nøste
LandNorges flagg Norge
Kart
Nøste
59°45′00″N 10°13′52″Ø

Nøste, til tider kalt Vestre Nøste, er et boligstrøk i Lier kommune. Det representerer den delen av Lier som ligger nærmest Drammen og bebyggelsen er sammenvokst. Nøste regnes derfor som en del av Drammens bybebyggelse, selv om området ligger i Lier kommune.

Historie[rediger | rediger kilde]

Boligstrøket har navn etter gården Nøste (gammelnorsk: Naustar, flertall av naust for båter). Gården ble trolig ryddet i vikingtida eller i tidlig kristen tid, og den ble delt i to alt i gammelnorsk tid, Vestre og Østre Nøste.[1] Grensen i vest gikk langs nøstebekken, en bekk som for lengst er lagt i rør, men som hadde sitt utspring i DrammensfjordenBrakerøya. På vestsiden av bekken lå i gammel tid gården Braker, som har gitt navn til Drammens bydeler Brakerøya og Bragernes. I nord grenset Nøste til Stoppen gård, i øst til Høvik gård, mens Nøstes område i sør gikk helt ned til fjorden, til det som i dag utgjør deler av Lierstranda.

Etter hvert ble det bygslet bort mange hustomter på både østre og vestre gård, men først i annen halvpart av 1800-tallet ble tomtene helt skilt fra gårdene. Begge gårdene ble senere stadig redusert ved utparsellering av byggetomter. 1 1904 var det registrert 69 bruksnummer på Østre Nøste og 7 på Vestre Nøste, og i 1952 var tallet henholdsvis 127 og 178.[2]

Dagens Nøste[rediger | rediger kilde]

Selve Nøste i vår tid ibefatter utelukkende boligfeltene over og under Nøsteveien fra Drammen til og med der epleåkrene begynner. Til regionen kan en dessuten regne med Hasselbakken, Årkvisla, Kjellstad, Jensvoll med Lier VGS, Lierstranda, Frydenlund og Stoppen med Høvik skole og St. Hallvard videregående skole.

Nøste er et typisk villastrøk med for det meste frittstående eiendommer og hus. Dette står i en viss kontrast med nabostrøkene Lierstranda og Brakerøya som har hatt noe større grad av arbeiderbefolkning og dermed generelt mindre eiendommer. Byggeskikken på Nøste, i hvert fall de vestre delene, kan sies å være en forlengelse av byggeskikken i Bragernesåsen.

Bandy- og fotballklubben Sparta/Bragerøen (Spa/Bra) har medlemmer både fra Nøsteområdet og fra Brakerøya og Bragernesåsen i Drammen.

Referanser[rediger | rediger kilde]