Mysterien eines Frisiersalons

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mysterien eines Frisiersalons
Generell informasjon
GenreStumfilm, filmkomedie
Utgivelsesår1923
NasjonalitetTyskland
Lengde32 min.
SpråkTysk, ingen (dialog)
Bak kamera
RegiErich Engel,[1] Bertolt Brecht[1] Rediger dette på Wikidata
ManusKarl Valentin Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeErwin Faber, Karl Valentin, Max Schreck, Hans Leibelt, Blandine Ebinger, Kurt Horwitz, Liesl Karlstadt, Otto Wernicke, Annemarie Hase, Carola Neher, Josef Eichheim Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat1,33:1
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1923
Eksterne lenker

Mysterien eines Frisiersalons er en tysk stumfilm fra 1923 regissert av Bertolt Brecht og Erich Engel.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien følger de mange absurde opplevelsene til en frisør, hans opphøyde kollega og og kundene deres ved en liten salong. Samtidig som tre kunder med langt skjegg venter utålmodig på å bli klippet, har frisøren deres lagt seg for å lese avisen og røyker en sigar. I mellomtiden gjør hans unge kollega med en vill manken på hodet ekstatiske dansebevegelser og setter seg så ned i en frisørstol for å heller bla i en bok, i stedet for å betjente kundene. Men plutselig dukker det opp en kunde hvis største problem ikke er frisyren hennes, men heller en overdimensjonert, steinhard vorte på venstre side av haken. Frisøren prøver desperat å fjerne vorten med alle mulige midler. Men den gigantiske byllen motstår til og med behandling med hammer og meisel. Til slutt tar frisøren en tang for å klippe vekk hele vorten.

I mellomtiden venter de tre andre herrene med sine groteske skjegg og enorme frisyrer fremdeles på å bli behandlet. I mellomtiden ble frisøren skremt av sjefen hennes, eieren av salongen, og beordrer alle til å arbeide. Men frisøren foretrekker å hengi seg til dagdrømmene sine, og tenker på en forfatter som heter Moras, professor i kosmetikk og forfatter av boken «Hvordan blir jeg sympatisk?» Men en dag kommer Moras inn i frisør-salongen sammen med sin elskerinne. Men frisøren må ta på seg den utakknemlige oppgaven med å style den snobbete elskeren til forfatteren hun forguder. I mellomtiden blir de tre herrene som venter spent på behandlingen forferdet over å lese i avisen at en frisør ved et uhell har kuttet over nakken til en kunde.

Samtidig som frisøren sjokkerer Moras sin elsker med elektriske støt, og de ventende kundene blir forskrekket når frisøren går forbi dem med en lang kniv - som han bare skal slipe for skjegg-trimming. Det kommer også en mystisk, svartkledd, helskjegget herre med koffert inn i frisør-salongen, og ber frisøren om å kvesse sabelen hans som han bærer rundt i kofferten sin. Men i det frisøren plutselig blir skremt av uvanlig støy, inntreffer katastrofen. Han kuttet ved et uhell hodet av kunden sin. Dette hodet begynner plutselig å leve et eget liv, og løper rundt på gulvet. Når frisøren nærmer seg de tre rastløse kundene i venteområdet med det avkuttede hodet, besvimer alle de tre kundene.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]