Multiverktøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sykkel-multiverktøy i brettet og utbrettet tilstand
Victorinox SwissTool med blant annet tang, sag og kniv

Et multiverktøy er et håndverktøy som kombinerer flere funksjoner i en enkelt enhet. De minste kan være på størrelse med et kredittkort eller en nøkkel slik at de er små nok til å bæres inni en lommebok, mens andre er designet for å bæres i en bukselomme eller beltemontert veske.

Fordelen med et multiverktøy er å spare vekt og plass sammenlignet med om man skulle hatt et sett med individuelle verktøy for å utføre de samme funksjonene. Ulempen er at de ikke alltid er like gode å bruke som individuelle verktøy.

Historie[rediger | rediger kilde]

To multiverktøy fra Codex Löffelholz, Nürnberg 1505.

Idéen om å ha flere verktøy i en og samme enhet er veldig gammel, og kan dateres tilbake til minst middelromersk tid.[1] Mange av disse ble brukt til å spise.

Blant de tidligste moderne eksemplene er den sveitsiske hærkniven som levert av produsentene Victorinox og Wenger.

I 1983 solgte Tim Leatherman sitt første "lomme-overlevelsesverktøy⁣[2] hvor hele verktøyet var foldbart, og som var større og mer robust enn tradisjonelle lommeknivbaserte verktøy.

Lommekniver[rediger | rediger kilde]

Den svært kjente sveitsiske hærkniven ble levert til den sveitsiske hæren hadde kniv, rømmer, kombinert flaskeåpner, skrujern og avisolerer, og en kombinert boksåpner og skrujern. Mange andre produsenter lager i dag lignende kniver.

Andre versjoner kan inneholde verktøy som neglefil, pinsett, sammenleggbar saks, tannpirker, forstørrelsesglass, skrutrekkerbiter, med mer. Det finnes også versjoner som har spesialverktøy for spesifikke sports- eller utendørsaktiviteter som golf, ridning, skyting, jakt eller fiske. Versjoner beregnet på sykling har gjerne et utvalg av metriske sekskantnøkler som er vanlige på sykler. samt skiftenøkkel eller fastnøkler, skrutrekkere, en eikenøkkel og en kjedebryter.

Foldende multiverktøy[rediger | rediger kilde]

Folbare multiverktøy er større og mer robuste, men kan være for store for mange lommer og kommer derfor vanligvis med en egen beltepose. De ble gjort kjent av Leatherman, men selges i dag også av mange andre produsenter.

Andre multiverktøy[rediger | rediger kilde]

Overlevelseskort

Andre definisjoner av multiverktøy kan inkludere hammer,[3] hodelykt, lighter,[4] målebånd og en samling av skrutrekkerbits.

Multifunksjonsverktøy kan være spesialisert for visse aktiviteter. For eksempel kan et multiverktøy spesialisert for sportsfiskere kombinere vanlige funksjoner som å kutte fiskesnøre, krympe vekter, fjerne kroker eller åpne delte ringer. Multiverktøy for skyttere kan brukes til å justere, rengjøre eller og vedlikeholde skytevåpen i felten.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Multikutter, et oscillerende multiverktøy (ofte forbundet med produsenten Fein)
  • Rettsliper, et roterende multiverktøy (ofte forbundet med produsenten Dremel)

Referanser[rediger | rediger kilde]