Muhammadu Buhari

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Muhammadu Buhari

Muhammadu Buhari (Født 17. desember 1942) var den militære herskeren av Nigeria mellom 31. desember 1983 og 27. august 1985 da han ble styrtet i ett kupp.

Buhari stilte som presidentkandidat i det nigerianske presidentvalget den 19. april 2003, men mislykkes. Hans etniske bakgrunn er Fulani og hans tro er islam, og hans familie er fra delstaten Katsina som ligger nord i Nigeria.

Buhari kom for første gang i rampelyset i 1975 da han ble minister for olje-og naturressursene under den daværende statslederen, general Olusegun Obasanjo. Før dette var han sjef for det nyopprettede North Eastern State i Nigeria som ble dannet under regimet til Murtala Mohammed. Han ble senere leder for det nyopprettede Nigeria National Petroleum Corporation i 1977.

I 1983 kom det tsjadiske soldater som invaderte og tok over 19 av øyene i Lake Tsjad, som da var en del av de nigerianske territoriene. Daværende Brigader Buhari, som var general kommandant ledet tredje panserdivisjon som vellykket gjennomført en blokade av Tsjad. Noe som førte til at de innvanderte territorier ble returnert tilbake til Nigeria. Den nigerianske hæren under Buhari forfulgte deretter den tsjadiske hæren så langt som 50 km inn inn på Tsjads territorium.

Major-General Buhari ble valgt til å lede Nigeria etter å ha blitt valgt ut av middels og høyt rangerte militære offiserer etter et vellykket militært statskupp som styrtet den sivile presidenten Shehu Shagari den 31. desember 1983.

Buhari ble utnevnt til Head of State og Commander-in-Chief for det nigerianske forsvaret, og Tünde Idiagbon ble utnevnt til sjef for generalstaben. Buhari ble selv styrtet i et nytt statskupp som ble ledet av general Ibrahim Babangida den 27. august 1985. Mange høytstående militære offiserer var innblandet i dette statskuppet.