Morgoth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Melkor, Morgoth Bauglir
Dark Lord,Bauglir, The Ancient Enemy
RaseVala
Andre navnMelkor,Morgoth Bauglir
Originalt navnMelkor
FødtFørste tideverv
DødDøde aldri,ble kun fordømt til den tidløse tomhet,lenket fast i avgrunnen
IntrodusertSilmarillion (J.R.R. Tolkien)

Melkor er et vesen i J.R.R. Tolkiens bøker. Melkor, eller som alvene kaller ham, Morgoth, The black eller Bauglir, den som tvinger, var den mektigste av valaene. Han vendte seg svært tidlig mot Ilúvatars verk. Som en av ainuene bringer han inn falske toner i Den store musikk, og legger dermed fundamentet for de mørke sidene i Midgard.

Han ødelegger stadig de andre valaenes verk og skaper onde vesener i verden. Mange maiar og mennesker ble forført til hans side eller tvunget inn i hans tjeneste.

På slutten av det første tidevervet, etter vredens krig blir Melkor bannlyst inn i den tidløse tomhet av de andre Valarene. I Midgard er det likevel mange av tjenerne hans som overlever, blant dem, hans lærling og tjener Sauron, som fortsetter å utføre hans vilje.

Morgoth smidde seg selv en jernkrone i starten av det første tideverv. En jernkrone med de Tre Silmarillene (The Great Jewels).

Morgoth kan sammenlignes med Satan fra Kristendommen. I likhet med Satan gjorde han opprør mot skaper-guden, og forførte andre til å slå seg sammen med ham. En annen likhet er at de begge har navn som betyr motstander.