Momo, eller Kampen om tiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Momo er også en kommune i Piemonte i Italia

Momo en roman av Michael Ende, som utkom i 1973. Det er også navnet på bokens protagonist. Romanens fulle tyske tittel er Momo oder Die seltsame Geschichte von den Zeit-Dieben und von dem Kind, das den Menschen die gestohlene Zeit zurückbrachte og den fulle norske tittelen er Momo, eller Kampen om tiden.

Synopsis[rediger | rediger kilde]

Verden blir umerkelig invadert av en særegen rase paranormale parasitter, "de grå herrene". De forsøker å få alle mennesker til å spare tid, og mange lar seg overtale, men etterpå glemmer de alltid at de grå herrene besøkte dem. I virkeligheten blir menneskene fratatt tiden; mens de forsøker å spare tid for fremtiden, glemmer de å leve i nuet. Fordi tid kan man ikke spare, slik man gjør med penger. Jo mer man forsøker, desto kortere blir dagene og ukene. De grå herrene stjeler mer og mer av menneskenes tid og bruker den til å opprettholde sin egen eksistens.

Da verden nesten tilhører de grå herrene, beslutter den vise «Mester Hora» (den hemmelighetsfulle forvalteren av tiden) å handle. Han stopper tiden, så verden står stille, og sender sin lille skilpadde «Kassiopeia» med den lille, forkomne jenta «Momo», som får en «timeblomst» i hånden for en time i kampen mot de tilsytelatende overmektige grå herrene.

Michael Endes bok er ment som en kritikk av tidsrasjonalisering og pengejag. Den er en allegori over dagens kultur, hvor strebenen etter nytte og vekst overskygger alt.

Boken har blitt filmatisert flere ganger, og er også ofte satt opp som teater.