Mokka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Maleri av Mokka datert 1692
Bykart fra 1700-tallet
Den store moské i Mokka

Mokka (arabisk: المخا al-Mukhā) er en havneby på Rødehavskysten til Jemen. Inntil det 1800-tallet var den hovedhavnen til Sanaá som er den politiske hovedstaden i Jemen. På 1800-tallet overtok byene Aden og Hodeida som havnebyer på Mokkas bekostning.

Det er sannsynlig at Mokka er identisk med antikkens havn Muza, kjent for sin røkelseshandel.

Mokka er berømt for at byen var hovedmarkedsplass for kaffe fra 1400-tallet til 1600-tallet, skjønt eksporten av kaffe startet lenge før, fra tiden da handelstrafikken fra røkelseveien ebbet ut. Ifølge den portugisiske jesuittpresten Jeronimo Lobo, som reiste langs Rødehavet i 1625, fikk byen sin sentrale betydning etter at området kom inn under tyrkernes herrevelde. Lobo forteller at tyrkerne krevde at alle skip på vei inn i Rødehavet måtte ta inn til Mokka for å betale toll på sine varer der.

Det skal ha vært en annen jesuitt, spanjolen Pedro Páez, som i 1595 var den første til å smake på og beskrive den kaffen som kunne kjøpes i Mokka.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C. G. Brouwer: Al-MUKHA. Profile of a Yemeni Seaportas Sketched by Servants of the Dutch East India Company (VOC) 1614-1640. D'Fluyte Rarob, Amsterdam 1997. ISBN 90-800267-6-X. Bokomtale: Yemen Reviews