Miroslav Mišković

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Miroslav Mišković
Født5. juli 1945Rediger på Wikidata (78 år)
Bošnjane
BeskjeftigelseGründer, politiker Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedUniversity of Belgrade Faculty of Economics
NasjonalitetSerbia

Miroslav Mišković (født 5. juli 1945 nær Kruševac) er en serbisk forretningsmann, og landets antatt rikeste person.[1] Han eier kjøpesenterkjeden Delta City via Delta Holding, som er delvis solgt ut til belgiske eiere. Delta Holding er involvert i landbruk, finansiering, eiendomsmekling, media og dagligvaresalg. Delta Banka (1991) ble solgt til italienske Banca Intesa i 2005.

Miskovic grunnla også den underholdningsbaserte TV-stasjonen Pink TV, og er medeier i det nye stadion i Novi Beograd hvor fotballaget Partizan spiller hjemmekamper.

Miroslav Mišković tok økonomieksamen ved Universitetet i Beograd i 1971, og arbeidet deretter i bank og kjemisk industri. Den store formuen bygde han opp under Balkankrigene 19922000, under regimet til Slobodan Milošević. I 1990 var Mišković en kort tid visestatsminister under Milošević. Regjeringen utgått av DS fram til 2012 hadde et akseptabelt forhold til Mišković, mens koalisjonsregjeringen som ble innsatt i 2012 under ledelse av statsminister Ivica Dačić, og spesielt visestatsminister Aleksander Vukčić, har inntatt en klart kritisk holdning til Mišković som ledd i en synlig kampanje mot korrupsjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The wealthiest in post-communist countries artikkel i polske Wprost.