Miracle (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Miracle
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2004
Prod.landEngelsk
Lengde139 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGavin O'Connor
Basert påUSA under Ishockey under Vinter-OL 1980
MusikkMark Isham
Foran kamera
Hovedrolle(r)Kurt Russell, Patricia Clarkson, Noah Emmerich og Kenneth Welsh
Annen informasjon
Budsjett$28 million
Prod.selskapWalt Disney Pictures
Premiere6. februar 2004
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Miracle er en amerikansk drama- og sportsfilm fra 2004 som er regissert av Gavin O'Connor. Den handler om USAs herrelandslag i ishockey som helt uventet vant gull under Vinter-OL 1980. En begivenhet kjent som «Miracle on ice».

Noen Miracle-scener er spilt inn i Norge på Jordal Amfi.[1]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Herb Brooks, trener for ishockey-laget ved University of Minnesota, har et intervju med USAs olympiske komité for å begynne som landslagstrener. Han diskuterer sin filosofi om hvordan USA kan slå det sovjetiske laget, og ber om endringer i praksis og strategi. USOC er skeptisk, men gir til slutt Brooks jobben. Brooks møter assisterende trener Craig Patrick (spilt av Noah Emmerich) og USOCs administrerende direktør Walter Bush i Colorado Springs.

To spillere Rob McClanahan og Jack O'Callahan kommer dårlig overens, og begynner å slåss basert på tidligere rivalisering fra college. Brooks forteller spillerne at de er nødt til å gi slipp på gamle rivaliseringer, og begynne som et ordentlig lag. Etter hvert som øvelsene fortsetter, bruker Brooks uortodokse metoder for å få listen sin ned til 20 spillere. Spillerne bekymrer seg for å få sparken når som helst. De vet at Brooks selv var den aller siste spilleren som ble kuttet fra det olympiske hockey-laget i 1960 rett før USA vant gull-medaljen, så Brooks vil gjøre alt for å vinne nå.

Under en kamp som blir 3–3 uavgjort, ser Brooks at spillerne er distrahert og ikke spiller opp til deres potensiale. Etter kampen får han spillerne tilbake på isen. Han fortsetter øvelsen selv etter at lyset kuttes på stadion. Rett før de skal reise til Lake Placid spiller amerikanerne og sovjeterne på Madison Square Garden. Sovjeterne overkjører det unge amerikanske laget, og vinner stort. I løpet av kampen får kaptein O'Callahan en skade som gjør at han kan risikere å miste hele OL, og målvakt Jim Craig får beskjed om at han risikerer å bli benket til fordel for en backup, Steve Janaszak.

Når Vinter-OL 1980 begynner slår amerikanerne Sverige 2–1 i den første kampen. Brooks fyrer opp laget under en pause ved å beskylde en skadet McClanahan for å slutte. McClanahan ender opp med å spille til tross for skaden, noe som inspirerer laget. Det blir etter hvert klart at USA skal møte Sovjetunion, men amerikanerne regnes som overveldende underdogs mot russerne.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Skuespillere Rollfigur
Kurt Russell Herb Brooks
Patricia Clarkson Patti Brooks
Noah Emmerich Craig Patrick
Sean McCann Walter Bush
Kenneth Welsh Doc Nagobads
Eddie Cahill Jim Craig
Patrick O'Brien Demsey Mike Eruzione
Michael Mantenuto Jack O'Callahan

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]