Middagsbukta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Middagsbukta
Middagsbukta i Oslofjorden, egentlig Langårsundet, er et smalt sund mellom Brønnøya og Langåra i Vestfjorden i Asker. Denne delen av fjorden kalles Bærumsbassenget. Foto fra 1937.
LandNorges flagg Norge
Kart
Middagsbukta
59°51′07″N 10°32′22″Ø

Middagsbukta med Langåra og «Butikken» til høyre. Butikken og et Røde Kors-drevet sanitæranlegg er de eneste bygningene langs sørsiden av bukta.

Middagsbukta, egentlig den øsligste delen av Langårsundet, som er et smalt sund mellom Brønnøya og Langåra i Vestfjorden i Asker. Denne delen av fjorden kalles Bærumsbassenget. Middagsbukta har tett hyttebebyggelse med brygger på nordsiden (Brønnøya), mens sørsiden (Langåra) bare har to bygninger langs sundet. Det er noen ytterst små våtmarksområder med sjøgress på nordsiden, men uten den samme betydningen som de i Viernbukta naturreservat lengre nordøst på Brønnøya. Områdene ved Middagsbukta er ikke vernet, og er sterkt trafikkert sommerstid.

Sundet er langt og smalt, men fullt farbart for alle typer fritidsbåter. Det går ferje fra Sandvika til tre brygger i sundet («Rigmor», «Rigfar»). På sankthansaften er det tradisjon for båter å samle seg i Middagsbukta. Sundet har fått navnet fordi større seilbåter i gamle dager tok seg inn dit det var le ved middagstider. Populært fordi det var kort avstand å varpe, også når de skulle ut igjen dit det blåste for videre seilas. Andre mener at navnet kommer fra folk som i gamle dager startet ferden utover fra Oslo sentrum om formiddagen, og nådde fram til Langårsundet ved middagstider. Det hevdes ofte at det var så tett med båter gjennom sundet på St.Hansaften at man kunne gå tørrskodd over bukta fra båt til båt. Ellers hadde Langårasundet før og etter andre verdenskrig betydning som innaskjærs oppankringssted for de mange som camperte på Langåra om sommeren.

Stedet er lunt, ved sydlig vind kan det være blikkstille til tross for at bølgene har hvite skumtopper på utsiden av Langåra. Stedet er derfor fortsatt en populær ankringsplass, til tross for at det er anlagt kabler over sundet og mange skilter med «ankring forbudt».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]