Marius Brodin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Marius Brodin (født 1980 i Kristiansand) er en norsk forfatter, lærer, quizmaster, stand-up komiker og skuespiller.

Han startet sin karriere som skuespiller ved Idun Theater på Kristiansand katedralskole i 1996. Han spilte da to mindre roller i et stykke av Dario Fo. I 1997 og 1998 spilte han større roller i henholdsvis Den spanske flue og Det kan hende i de beste familier.

Til tross for veldig gode anmeldelser lot Brodin skuespillerkarrieren ligge på is i noen år, etter fullført videregående. Det var først da han flyttet til Oslo i 2003 at han etter hvert opptok denne delen av hans virke. Han hadde i årene 2012–2014 flere større og mindre roller i TV-serien Hotel Cæsar. Blant annet spilte han rollen som hovmester på et ball, og ikke minst rollen som «mørk skikkelse» da han kidnappet Arnfinn Lykke (spilt av Nils Vogt). Utfordringen med denne rollen var at han som karakternavnet tilsier, ikke var synlig annet enn i finlandshette. Da det store gjennombruddet lot vente på seg, flyttet Brodin sammen med hans lille familie til Kristiansand. Senere ble familien på tre utvidet til fire.

I Kristiansand flyttet han etter hvert fokuset fra teater og over til quiz. Siden 2018 har han jobbet som quizmaster ved siden av jobben som lærer. Først hadde han quiz annenhver fredag på Bakgården bar, «Er du smartere enn en femteklassing». Da de sommeren 2023 byttet lokaler, fortsatte ferden til Telfords pub hvor quizen byttet navn til «Hjernegym». Der kan du delta på hans quizer på fredager i oddetallsuker (per mai 2024), med unntak i ferier. I tillegg har Brodin hatt en rekke quizer for næringslivet, private tilstelninger og for andre organisasjoner.

I 2018 møtte han sin gamle venn Stian Staveland, og sammen dannet de stand-up selskapet Litt sånn halvkjip humor. Selskapet har siden 2019 drevet med stand-up gjennom egne arrangement, men også i stor grad tatt del i andre stand-up arrangementer. Selskapet er stadig aktive og planlegger en turne på høsten 2024, med turnestart på Telfords pub, primo september.

I 2022 startet Brodin på en quizbok om Kristiansand, med planlagt utgivelse på høsten 2022. Komplikasjoner gjorde det nødvendig å utsette bokutgivelsen med et år, men 2100 spørsmål om Kristiansand ble en realitet i november 2023. Forlaget som står bak er Game Forlag, og dette er den mest omfattende quizboken som noen gang er gitt ut om byen.

I disse dager holder Brodin på med en barnebokserie, men når disse kommer ut er fortsatt ukjent.

Brodin utdannnet seg til lærer ved Høgskolen i Oslo. Og han har siden 2013 jobbet som lærer, først på Slemdal skole og fra 2015 på Kringsjå skole i Kristiansand.

Autoritetsdata