Marinen (Trondheim)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marinen og Bastion Prins Carl

Marinen er et gammelt forsvarsanlegg ved Nidelva i Trondheim. I dag er området et rekreasjonsområde for byens befolkning. Marinen dannet sammen med General von Hüths bastion og Bastion Prins Carl et forsvarsanlegg som skulle beskytte byen mot fiendtlige marinefartøyer. Anlegget ligger mellom Nidarosdomen og Erkebispegården på den ene siden, og Nidelva på den andre, og strakk seg helt fra Gamle Bybro til Elgeseter bru.

Området der dagens bygninger står, var opprinnelig en del av forsvarsverket av bastioner og pallisader lands Nidelven. De fikk ved begynnelsen av 1800-tallet en ny og utvidet funksjon. Forsvarsverkene rundt Trondheim var opprinnelig bygd for å beskytte mot angrep fra øst. Britenes angrep på København i 1801 og 1807 viste potensialet til fiendtlige marinefartøyer. På denne bakgrunnen fikk sjøforsvaret og kystfortene en større plass. Det ble etablert en opplagsplass for flotiljen og et verft for bygging og vedlikehold av fartøyer på Marinen.

Anlegget hadde store dimensjoner med bygninger langs Nidelven helt til Elgesæter bru. Men store deler av anlegget har gått tapt ved brann eller riving. I dag gjenstår kun seks bygninger. De siste gjenværende skur for kanonsjalupper ble revet i 1960-årene. Området brukes i dag som rekreasjonsområde for byens befolkning.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]