Maltesiske euromynter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Euro (€) er den europeiske unionens offisielle valuta, som benyttes i mange av EUs medlemsstater samt enkelte andre stater utenfor unionen. Landene som benytter euroen kalles med et fellesnavn eurosonen. De lavere valørene av euroene utgjøres av mynter, mens de høyere valørene utgjøres av sedler. Euromynten har en felles europeisk side som viser verdien på mynten og en nasjonal side som viser et symbol valgt av medlemsstaten der mynten blir preget. Hver medlemsstat har således en eller flere symboler som er unike for landet.

For bilder av den siden myntene alle EU-land har felles og en detaljert beskrivelse av mynten, se artikkelen om euromynter.

De maltesiske euromyntene er preget i tre ulike design. De laveste valørene, 1-, 2- og 5-centmynten, viser Mnajdratempelet. 10-, 20- og 50-centmynten viser Maltas riksvåpen, mens de høyeste valørene, 1- og 2-euromynten, avbilder et malteserkors. På alle maltesiske euromynter står landet navn, MALTA, på både maltesisk og engelsk, samt det årstallet da mynten er preget. 2-euromynten har som kantpreging sifrene 2 og malteserkorset gjentatt 6 ganger om hverandre.

Maltas gamla valuta, den maltesiske liren, kan veksles inn hos landets sentralbank frem til 1. februar 2010 for mynt og 31. desember 2018 for sedler.[1]

Malta har preget en serie mynter og ingen versjoner av 2-euro jubileumsmynt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Exchanging national cash». Den europeiske sentralbanken. Besøkt 30. juni 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]