Magne Hovden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Magne Hovden

Magne Hovden (født 23. oktober 1974 i Ålesund) er en norsk forfatter. Han jobber dessuten som frilans oversetter (hovedsakelig undertekster til film/TV), litteraturagent og skipsagent, og har en fortid som gullgraver. Hovden er bosatt i Kirkenes.

I februar 2007 etablerte han Ancoral Literary Agency[1], og arbeider som en av kun tre uavhengige litteraturagenter i Norge, med internasjonale bokrettigheter mot nasjonale og internasjonale forlag, som representant for forfattere, andre byråer og forlag, deriblant som representant i Skandinavia for Random House India.

Han har skrevet humoristiske bøker om «Leif Jansson», og hans kamerat «Ruben Lerke»[2]. Disse er to sære figurer som hver for seg bruker mye tid på å skrive og sende engasjerte e-poster til organisasjoner, firmaer m.m. De fiktive figurenes e-poster har blitt sendt til selskaper i den virkelige verden, og blir oftest besvart i en mer jordnær og nøktern tone enn det «Jansson» og «Lerke» opprinnelig går ut med. Svarene som radarparet har mottatt, står på trykk sammen med brevene deres.

Sitt gjennombrudd som forfatter fikk Hovden med romanen Sameland[3] som ble utgitt januar 2010 på Aschehoug Forlag[4]. Sameland handler om de to glade amatørene Roy og Leif som, uten at de har peiling på samisk kultur, snekrer et «Sameland» for å lokke til seg turister og bli rike. Anmelderne roste Sameland for den gode humoren, f.eks.: «Det er en bok som i god Robbie Williamsk ånd gauler let me entertaaaain yooou fra første side». (Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen).

13. oktober 2008 kjøpte filmselskapet Paradox opsjon for filmrettighetene til romanen, og i desember 2009 tok filmselskapet Filmhuset AS over rettighetene.

Høsten 2010, i etterkant av den årlige bokmessen i Frankfurt, ble Sameland solgt for oversettelse til følgende forlag:

 • Sverige (forlaget Lind & Co.)
 • Danmark (forlaget Modtryk)
 • Finland (forlaget Otava)
 • Tyskland (forlaget Piper Malik)

De utenlandske forlagene kaller Sameland en blanding av Mikael Niemis Popoulærmusikk fra Vittula og Arto Paasilinnas humoristiske bøker.

Februar 2011 lanseres Hovdens andre roman, MGP, om en gjeng avdankede musikere som slår seg sammen for å forsøke å vinne selveste Melodi Grand Prix[5]. Sangen som ble laget i forbindelse med boken, ble av en av Dagbladets anmeldere ansett som god nok til å bli med i virkelighetens MGP[6]. I begynnelsen av mai 2011 kom den illustrerte barneboken Planetjakten ut på Vendutto forlag.

Hovden har også skrevet barneboken Puggs dagbok, som ble sendt som hørespill i programmet Barnas Beste på radiostasjonen P4[7]. Puggs Dagbok ble utgitt i bokform av Centrum Forlag, november 2009, illustrert av Trine Noodt[8]. I tillegg skrev han Puggs Julekalender for P4, som hørespill i desember 2009.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ About Ancoral Literary Agency - ancoral.com
 2. ^ Leif J@nsson - bokavisen.no
 3. ^ «Sameland» kan bli film - nrk.no
 4. ^ Aschehoug
 5. ^ Harselerer med MGP-hysteriet - Dagbladet
 6. ^ Fengende riff ala Rybak - Tullelåt god nok for MGP
 7. ^ Puggs Julekalender hørespill - P4
 8. ^ Puggs Dagbok - Centrum Forlag

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]