Mølen dyrefredningsområde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mølen dyrefredningsområde
På Mølen ligger et gravfelt med minst 230 gravrøyser og steinlegginger. Her en storrøys ut mot havet.
LandNorge[1]
Ligger iLarvik
VerneformDyrefredningsområde
Areal6308 daa
Opprettet2. oktober 1981
Kart
Mølen fuglefredningsområde
58°58′14″N 9°49′49″Ø

Mølen fuglefredningsområde omfatter farvannet rundt Mølenhalvøya fra vestsida av Oddane til Omlidrogn og nord til Arøya og Stokkøya. Sauesundsholmen og Fugløya inngår i området. Fuglefredningsområdet omslutter Fugløyrogn naturreservat og Låven naturminne, for disse 2 verneområdene gjelder egne bestemmelser.[2] Mølen fuglefredningsområde ble opprettet i 1981. Mølen er en av Norges ypperste fuglelokaliteter, og tilhører Gea Norvegica Geopark.

Mølens strender og mudderflater er viktige for fuglene under vår- og høsttrekket. På Mølen får fuglene hvile og næring før nye strekninger skal tilbakelegges. Mølen er også et viktig overvintringsområde for vannfugler.

Den ornitologiske stasjonen på Mølen ble etablert i 1976, og ligger rett utenfor fuglefredningsområdet. Stasjonen driver systematiske observasjoner av fuglelivet. I Norge er det registrert om lag 500 forskjellige fuglearter. På Mølen er det alene observert rundt 320 ulike arter. På gode dager kan man se 100 fuglearter, blant annet ærfugl, sjøorre og svartender.

På innsiden av fuglefredningsområdet ligger rullesteinstrendene, en endemorene fra istiden. Da isen trakk seg tilbake for 10-11 000 år siden tok den en flere hundre år lang pause i tilbaketrekkingen. I denne pausen la isen fra seg stein, grus og sand i en stor rygg ved iskanten. Ryggen kalles Raet. På Mølen vasket senere bølgene ut sand og småstein, og tilbake ligger rullesteinene.

På rullesteinstranda ligger lange rekker med gravrøyser og steinlegginger. Gravrøysene er bygget av rullestein. Flere enn 200 smårøyser binder sammen de store, monumentale røysene. De største røysene har en diameter på rundt 30 meter.

Skipstrafikken til industrien i fjordene innenfor passerer forbi eller gjennom fuglefredningsområdet. Tre grunnstøtinger har gitt oljesøl i verneområdet, den siste var lasteskipet «Full City». Skipet gikk på grunn utenfor Langesund sommeren 2009.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Common Database on Designated Areas, besøkt 26. juni 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ (no) Mølen dyrefredningsområde i Miljødirektoratets nettsted Naturbase
  3. ^ «Mølen fuglefredningsområde». Fylkesmannen i Vestfold og Telemark. Besøkt 8. mai 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]