Lysgrav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjellervindu i lysgrav med gitter som overdekning. (Med et så tungt gitter vil lysgraven neppe være godkjent som rømningsvei).

En lysgrav er en fordypning i bakken rundt en bygning for å gi mulighet til å installere større vinduer i en kjeller eller underetasje som enten ligger helt eller delvis under bakken. Ved å gjøre det mulig å sette inn større vinduer kan man få tryggere nødutganger samt slippe inn mer dagslys til glede for de på innsiden. Lysgraver dekkes av og til med en overdekning for å unngå at den fylles av snø og rusk, samt for å forebygge fallskader.

Rømningsvei[rediger | rediger kilde]

Installasjon av lysgrav kombinert med større vinduer er ofte en nødvendighet ved innredning av kjeller til oppholdsrom for å oppnå tilfredsstillende rømningsveier i tilfelle brann.

Farer[rediger | rediger kilde]

Dersom det finnes flere alternative måter å anlegge rømningsvei på anbefales ikke vinduer med lysgrav som hovedrømningsvei, fordi de krever tilsyn for snømåking, fjerning av løv, med mer, samt utgjør fallrisiko.

Et vindu i en lysgrav kan også være en dødsfelle ved brann dersom den er feil designet. For eksempel vil et topphenglset vindu som slår ut i en for kort lysgrav gjøre det umulig å komme seg ut av bygningen. Derfor kan det være en fordel at vinduet er sidehenglset og slår innover i de tilfeller man likevel velger å lage rømningsvei via vindu i lysgrav.[1]

Krav i forskrift[rediger | rediger kilde]

Byggteknisk forskrift krever minimumsstørrelser på vinduer brukt som rømningsvei i oppholdsrom (særlig på soverom, stuer og andre oppholdsrom). Det stilles da samme krav til minstemål på et vindu i en lysgrav som til vinduer brukt til rømningsvei ellers (minst 0.6 m høy, minst 0.5 m bred, og sum av høyde og bredde på minst 1.5 m[2][3]).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vindu som rømningsvei - brannvernet.no» (PDF). 
  2. ^ «Hva er en alternativ rømningsvei? | Sikkerhverdag». www.sikkerhverdag.no. Besøkt 11. august 2021. 
  3. ^ «Rømningsveier». nrbr.no. Arkivert fra originalen 11. august 2021. Besøkt 11. august 2021.