Lyra Belacqua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lyra Belacqua / Lyra Sølvtunge
Første opptredenDet gylne kompasset
Siste opptredenLyra's Oxford
Informasjon
Alias(er)Lizzie Brooks
Lisa Ransom
ArtMenneske
KjønnKvinne
FamilieMarisa Coulter
Lord Asriel
FarLord Asriel
MorMarisa Coulter
StatsborgerskapBrytain
SkuespillerDakota Blue Richards
Skapt avPhilip Pullman
In-universe-informasjon
His Dark Materials universe

Lyra Belacqua (også kjent som Lyra Sølvtunge) er heltinnen i Philip Pullmans Den mørke materien-trilogien. I Storbritannia kom de tre bøkene ut i perioden 1995–2000; i Norge ble trilogien utgitt i perioden 1997–2002.

Lyra er ei jente som bor i et parallelt univers til vårt eget. Hun vokser opp på Jordan College i Oxford, og havner etterhvert i en kosmisk krig mellom engler og en falsk gud som kaller seg selv Autoriteten.

Kontekst[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonen Lyra er elleve år gammel i begynnelsen av trilogien. Lyra tilhører folkeslaget som kalles «landkrabber»; et annet folkeslag i Lyras univers kalles gøynere . Alle landkrabber og alle gøynere har hver sin daimon, et vesen som følger dem i tykt og tynt, og som kan anta ulike former så lenge den personen som daimonen tilhører er et barn. Når en person blir voksen, stivner daimonen i én fast skikkelse.[1]

Lyra er datter av Lord Asriel og Marisa Coulter. Hun vokste opp på Jordan College i Oxford, omgitt av lærere og tjenere. Hun vokste opp i den tro at faren hennes var greve, og moren grevinne, og at de begge døde i en luftskipulykke. Hun trodde også at Lord Asriel var onkelen hennes, men fikk etter hvert vite at det er hennes far. Lyras venn på Jordan College heter Roger Parslow, og han er kjøkkengutt på colleget.[1] De to klatrer på takene og leker leirekriger sammen med de andre barna på colleget, barna i byen Oxford, og gøynerbarna. Hennes liv endres drastisk da noen begynner å kidnappe barn (blant annet Lyras beste venn Roger), for å ta dem med til Svalbard og utføre eksperimenter på dem.

Lyra[rediger | rediger kilde]

Lyra blir fremstilt som en pike med blondt hår og lyse øyne. Hun er tynn og kort for sin alder, som strekker seg fra 11 til 13 år igjennom bokserien. Hun er en villstyrlig pike, men utspekulert og smart.

Lyra får kallenavnet «Lyra Sølvtunge» da hun lurer bjørnekongen Jofur Raknison ved å si at hun er daimonen til Jorek Byrnison, og at hun er villig til å bytte side for den «sterkeste bjørnen». Jofur, som er sykelig opptatt av ideen om å ha sin egen daimon, følger Lyras ordre. Lyra møter Jorek og innrømmer hva hun har gjort, i den tro at Jorek skal kjefte på henne eller straffe henne. Til hennes store overraskelse blir Jorek både imponert og takknemlig, og kaller henne «Lyra Sølvtunge». Han kjemper mot Jofur og vinner over ham.

Lyra tar i bruk Sølvtunge som sitt nye etternavn.

Lyras daimon[rediger | rediger kilde]

Lyras daimon, Pantalaimon, er hennes faste følgesvenn. I likhet med alle andre barnedaimoner, kan han ta formen til det dyret han ønsker. Han opptrer for første gang i historien i form av en nattsvermer.[1] Navnet hans er tatt fra en helgen i den ortodokse kirken, St. Panteleimon, og betyr «tilgivende» på gresk. Han bytter til flere former igjennom historien, fra en leopard til en drage, men favorittformen hans er en hvit røyskatt. Lyra må skilles fra Pantalaimon da hun entrer de dødes verden, noe som fører til en ekstrem smerte hos dem begge. Han kalles vanligvis bare for «Pan».

Lyras skjebne[rediger | rediger kilde]

I den første boken i Den mørke materien, Det gylne kompasset, forteller heksen Serafina Pekkala om profetien som forteller om en pike som skjebnen har bestemt at skal gjøre en slutt på skjebnen. Heksene har forutsett at denne piken er i stand til å finne den «rette» furukvisten blant flere, noe Lyra greier å gjøre. Det viser seg at Lyras skjebne er å være den andre Eva, ved å bli lurt av seriens slange, Mary Malone. Hun blir etterhvert forelsket i den andre hovedpersonen i serien, Will Parry. Hun greier også å «gjøre en slutt på døden» ved å føre alle spøkelsene ut av de dødes verden.

Lyra på film og teater[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

I filmen Det gylne kompasset blir Lyra spilt av 12 år gamle Dakota Blue Richards fra England.

Teater[rediger | rediger kilde]

The National Theatre i London laget en tre timer lang teaterversjon av romanene. Skuespillet ble satt opp i 2003 og 2004. Lyra ble spilt av Anna Maxwell Martin det første året, og av Elaine Symons det andre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Pullman, Philip (1999). Den mørke materien I. Nordlys. Aschehoug. ISBN 8203242782.