Liste over olympiske skøytebaner for hurtigløp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Speed skating pictogram.svg
Bislett Stadion var arena for hurtigløp på skøyter under Vinter-OL 1952 i Oslo.
L'Anneau de Vitesse var arena for hurtigløp på skøyter under Vinter-OL 1968 i Grenoble.
Olympic Oval i Calgary var arena for hurtigløp på skøyter under Vinter-OL 1988.

Liste over olympiske skøytebaner for hurtigløp er en oversikt over arenaer som er blitt brukt under hurtigløp på skøyter under de olympiske leker. For OL er det 22 steder som har vært eller vil bli brukt til hurtigløp på skøyter. De første arenaer var ute på naturis med det siste som ble holdt i 1956. Under Vinter-OL i Calgary i 1988 ble arenaen der den første for innendørs bruk. De siste hurtigløpskonkurransene som ble avholdt utendørs var ved Vinter-OL 1992 i Albertville. Siden Vinter-OL 1994, har alle hurtigløpskonkurransene på skøyter vært arrangert innendørs.

Leker Arena Andre idretter
arrangert ved arenaen
for disse lekene
Kapasitet Ref.
1924 Chamonix Stade Olympique
de Chamonix
Langrenn, Curling, Kunstløp,
Ishockey, Militært patruljeløp,
Kombinert (Langrennsdelen)
45,000 [1]
1928 St. Moritz Olympic Ice Rink Kunstløp, Ishockey 4,000 [2][3]
1932 Lake Placid Olympic Stadium Ishockey 7,475 [4]
1936 Garmisch-Partenkirchen Rießersee Bobsleigh,
Ishockey
17,940 (Bobsleigh),
16,000 (Ishockey,
Hurtigløp på skøyter)
[5]
1948 St. Moritz Olympic Stadium Kunstløp, Ishockey (finale) ukjent [6]
1952 Oslo Bislett stadion Bandy (demonstrasjon),
Kunstløp
29,000 [7]
1956 Cortina d'Ampezzo La pista di Misurina Ingen 8,550 [8]
1960 Squaw Valley Olympic Skating Rink Ishockey ukjent [9]
1964 Innsbruck Olympia Eisstadion Ingen ukjent [10]
1968 Grenoble L'Anneau de Vitesse Ingen 2,500 [11]
1972 Sapporo Makomanai Skating Centre Åpningsseremoni 50,000 [12]
1976 Innsbruck Olympia Eisstadion Ingen 7,000 [13]
1980 Lake Placid James B. Sheffield
Speed Skating Oval
Ingen ukjent [14]
1984 Sarajevo Zetra Ingen ukjent [15]
1988 Calgary Olympic Oval Ingen 4,000 [16]
1992 Albertville Stade de Patinage
Olympique
Ingen 10,000 [17]
1994 Lillehammer Hamar Olympiske Hall Ingen 10,600 [18]
1998 Nagano M-Wave Ingen 10,000 [19]
2002 Salt Lake City Utah Olympic Oval Ingen 5,236 [20]
2006 Torino Oval Lingotto Ingen 8,250 [21]
2010 Vancouver Olympic Oval Ingen 8,000 [22]
2014 Sotsji Adler-Arena Ingen 8,000 [23]
2018 Pyeongchang Science Oval Ingen 8,000 [24]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 1924 Olympics official report. pp. 645, 648-50. (fr)
  2. ^ 1928 Winter Olympics official report. Part 1. p. 46. (fr) Accessed 10 October 2010.
  3. ^ 1928 Winter Olympics official report. Part 2. pp. 1-7, 15. (fr) Accessed 10 October 2010.
  4. ^ 1932 Winter Olympics official report. pp. 141, 147-50. Accessed 12 October 2010.
  5. ^ 1936 Olympic Winter Games official report. pp. 70, 71, 74, 132-40, 153, 408-419. Accessed 16 October 2010. (de)
  6. ^ 1948 Winter Olympics official report. pp. 6, 23. Accessed 18 October 2010. (fr) & (de)
  7. ^ 1952 Winter Olympic official report. p. 28.
  8. ^ The Official Report of the Organising Committee of the VIIth Winter Olympic Games 1956 at Cortina. (1956) CONI. pp. 180-88, 191. Accessed 24 October 2010. (en) & (it)
  9. ^ 1960 Winter Olympics official report. p. 121. Accessed 27 October 2010.
  10. ^ 1964 Winter Olympics official report. p. 142. Accessed 30 October 2010. (de)
  11. ^ 1968 Winter Olympics official report. pp. 105-6. Accessed 1 November 2010. (en) & (fr)
  12. ^ 1972 Winter Olympics official report. pp. 253-5. Accessed 6 November 2010. (en) & (fr)
  13. ^ 1976 Winter Olympics official report. pp. 205-7. Accessed 10 November 2010. (en), (fr), & (de)
  14. ^ 1980 Winter Olympics official report. Volume 1. pp. 43-7. Accessed 16 November 2010. (en) & (fr)
  15. ^ 1984 Summer Olympics official report. pp. 73-86, 105-8. Accessed 22 November 2010. (en), (fr), & (sh)
  16. ^ 1988 Winter Olympics official report. Part 1. pp. 144-51. Accessed 29 November 2010. (en) & (fr)
  17. ^ 1992 Winter Olympics official report. pp. 84-7. Accessed 5 December 2010. (en) & (fr)
  18. ^ 1994 Winter Olympics official report. Volume 3. pp. 51-6. Accessed 8 December 2010.
  19. ^ 1998 Winter Olympics official report. Volume 2. pp. 212-4. Accessed 12 December 2010.
  20. ^ 2002 Winter Olympics official report. Volume 1. pp. 96-7. Accessed 21 December 2010.
  21. ^ 2006 Winter Olympics official report. Volume 3. pp. 66-7. Accessed 27 December 2010. (en) & (it)
  22. ^ «Venues–Richmond Olympic Oval». Vancouver Organizing Committee. Arkivert fra originalen 22. august 2010. Besøkt 10. mars 2010. 
  23. ^ Sochi2014.com profile of the Olympic Oval. Accessed 31 December 2010.
  24. ^ Sochi2014.com profile of the Olympic Oval. Accessed 31 December 2010.