Liste over nasjonalparker i Sør-Korea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over nasjonalparker i Sør-Korea er en oversikt over de land og sjøarealene som sørkoreanske myndigheter har vernet, og der det meste av menneskelig aktivitet er forbudt. Områdene dekker tilsammen 3,7 prosent av landets areal, og en typisk nasjonalpark er gjerne et plassert i et fjellområde, eller i et kystområde.

Den største er Jirifjellet nasjonalpark i sørvest, og dette var også landets første nasjonalpark, opprettet 29. desember 1967. Den største marine nasjonalparken er Dadohae marine nasjonalpark på 2 321,51 km² hvorav 1 986,68 km² er vann. Den minste er Wolchul nasjonalpark på 56,1 km².

Nasjonalparkene blir sett etter av Korea National Park Service (KNPS) som ble etablert i 1987. Unntaket er Hallafjellet nasjonalpark på øya Jeju. NKPS opererer sin egen politistyrke og har siden 1998 vært underlagt det sørkoreanske Miljøverndepartementet.

Nasjonalparker i Sør-Korea[rediger | rediger kilde]

██ Fjellparker (15)

██ Kystparker (4)

██ Historisk park (1)

Navn (hangul, hanja) Bilde Provins Type Areal (vann) Etablert
Bukhanfjellet
북한산국립공원
北漢山國立公園
Bukhansan National Park 2006-03-28.JPG Seoul
Gyeonggi
Land 79,91 km² 1983
Byeonsanhalvøya
변산반도국립공원
邊山半島國立公園
Korea-Buan County-Gyeokpo Harbor at dawn-07.jpg Nord-Jeolla Marin 154,65
(9,267 km²)
1988
Chiakfjellet
치악산국립공원
雉岳山國立公園
Gangwon Land 181,572 km² 1984
Dadohae
다도해해상국립공원
多島海海上國立公園
Korea-Hongdo Island-01.jpg Sør-Jeolla Marin 2 321,51 km²
(1 986,68 km²)
1981
Deogyufjellet
덕유산국립공원
德裕山國立公園
Deogyusan from Hyangjeok Peak.jpg Nord-Jeolla
Sør-Gyeongsang
Land 231,65 km² 1975
Gayafjellet
가야산국립공원
伽倻山國立公園
GayaSanghwangbong.jpg Sør-Gyeongsang
Nord-Gyeongsang
Land 77,07 km² 1972
Gyeongju
경주국립공원
慶州國立公園
Anapji Pond-Gyeongju-Korea-2006-07.jpg Nord-Gyeongsang Historisk 138,72 km² 1968
Gyeryongfjellet
계룡산국립공원
鷄龍山國立公園
Kyeryongsan4062.JPG Sør-Chungcheong
Daejeon
Land 64,68 km² 1968
Hallafjellet
한라산국립공원
漢拏山國立公園
Hallasan 2.jpg Jeju Land 153,39 km² 1970
Hallyeo
한려해상국립공원
閑麗海上國立公園
Korea-Geoje-Oedo 4078-06.JPG Sør-Jeolla
Sør-Gyeongsang
Marin 545,63 km²
(395,48 km²)
1968
Jirifjellet
지리산국립공원
智異山國立公園
Korea-Mountain-Jirisan-15.jpg Sør-Jeolla
Nord-Jeolla
Sør-Gyeongsang
Land 471,75 km² 1967
Juwangfjellet
주왕산국립공원
周王山國立公園
Juwangsan national park.jpg Nord-Gyeongsang Land 107,43 km² 1976
Naejangfjellet
내장산국립공원
內藏山國立公園
Sør-Jeolla
Nord-Jeolla
Land 81,72 km² 1961
Odaefjellet
오대산국립공원
五臺山國立公園
Korea-Gangwondo-Odaesan National Park 1663-07.JPG Gangwon Land 303,93 km² 1975
Seorakfjellet
설악산국립공원
雪嶽山國立公園
Seoraksan1.jpg Gangwon Land 398,53 km² 1970
Sobaekfjellet
소백산국립공원
小白山國立公園
Snow in Sobaeksan national park.jpg Nord-Chungcheong
Nord-Gyeongsang
Land 322,38 km² 1987
Songnifjellet
속리산국립공원
俗離山國立公園
Gwaneum Peak at Songnisan.jpg Nord-Chungcheong
Sør-Gyeongsang
Land 274,54 km² 1970
Taean-stranda
태안해안국립공원
泰安海岸國立公園
Sør-Gyeongsang Marin 326,57 km²
(289,54 km²)
1978
Wolchulfjellet
월출산국립공원
月出山國立公園
Wolchulsan mountain peak.jpg Sør-Jeolla Land 56,1 km² 1988
Worakfjellet
월악산국립공원
月岳山國立公園
Mount Worak Korea 242.jpg Nord-Chungcheong
Nord-Gyeongsang
Land 287,98 km² 1984

Nasjonalparkenes plassering[rediger | rediger kilde]

Liste over nasjonalparker i Sør-Korea er lokalisert i Sør-Korea
Kart over nasjonalparker i Sør-Korea

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]