Liste over nasjonalparker i Finland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Georeferenzierung Vis alle koordinater i Google Maps eller Bing Maps

Det er 37 nasjonalparker i Finland. De blir alle administrert av Metsähallitus. Nasjonalparkene dekker totalt et areal på 8 873 km² - 2,7 % av Finlands totale landareal. Til sammen 1,7 millioner mennesker besøkte parkene i 2007.[1]

Innsjøen Pielinen sett fra en ås i Koli nasjonalpark.

Liste over nasjonalparker[rediger | rediger kilde]

Nasjonalpark Foto Region Landareal (km²) Opprettet Besøkende (2009)[2] Koordinater
Bottenhavet 2011
Ekenäs skjærgård Sundharu Jussarö.jpg Nyland 52 1989 44 500 59°49′22″N 23°27′15″Ø
Helvetinjärvi Helvetinkolu.jpg Birkaland 49.8 1982 33 000 62°2′N 23°51′Ø
Hiidenportti Kajanaland 45 1982 12 000 63°52′22″N 29°3′31″Ø
Isojärvi Isojärvi National Park.jpg Mellersta Finland 19 1982 10 500 61°41′54″N 25°0′39″Ø
Kauhaneva-Pohjankangas Kauhaneva.jpg Södra Österbotten / Satakunta 57 1982 4 500 62°10′45″N 22°24′23″Ø
Koli Koli hill view.jpg Norra Karelen 30 1991 127 500 63°3′27″N 29°53′14″Ø
Kolovesi KolovesiRocks.jpg Södra Savolax 23 1990 7 500 62°15′27″N 28°49′0″Ø
Kurjenrahka Savojärvi near Kurjenpesä.jpg Egentliga Finland 29 1998 28 500 60°43′14″N 22°23′1″Ø
Lauhanvuori Lauhanvuori 5.jpg Södra Österbotten 53 1982 10,000 62°09′7″N 22°10′30″Ø
Leivonmäki Leivonmäki National Park I.jpg Mellersta Finland 29 2003 12 500 61°56′N 26°2′Ø
Lemmenjoki River at Lemmenjoki national park, Finland IMG 0330.JPG Lappland 2 850 1956 10 000 68°30′N 25°30′Ø
Liesjärvi Saruwine - Faery Tale Forest (by-sa).jpg Egentliga Tavastland 22 1956 30 500 60°40′50″N 23°51′30″Ø
Linnansaari Linnansaari1.jpg Södra Savolax / Norra Savolax 38 1956 31 000 62°6′38″N 28°30′34″Ø
Nuuksio Mustalampi Lake in Nuuksio.jpg Nyland 45 1994 179,500 60°18′27″N 24°29′57″Ø
Oulanka FI-Oulanka NP1.jpg Norra Österbotten / Lappland 270 1956 165 500 66°22′32″N 29°20′19″Ø
Päijänne Päijänne and päijätsalo.jpg Päijänne-Tavastland 14 1993 15 000 61°23′12″N 25°23′36″Ø
Pallas-Yllästunturi Pallastunturi Finland.jpg Lappland 1020 2005 419 000 68°9′32″N 24°2′25″Ø
Patvinsuo Patvinsuo kohosuota.jpg Norra Karelen 105 1982 12 000 63°6′41″N 30°42′16″Ø
Perämeri Bothnian Bay Kemi.jpg Lappland 2.5 1991 9 000 65°37′22″N 24°19′10″Ø
Petkeljärvi Kuikan kierros.jpg Norra Karelen 6 1956 19 500 62°35′N 31°11′Ø
Puurijärvi-Isosuo Isosuo mire at Puurijärvi-Isosuo NP.jpg Birkaland / Satakunta 27 1993 11 500 61°14′57″N 22°34′1″Ø
Pyhä-Häkki Aarnimetsa.jpg Mellersta Finland 13 1956 17 000 62°50′44″N 25°28′21″Ø
Pyhä-Luosto Isokuru.JPG Lappland 142 2005 128 000 67°3′59″N 26°58′25″Ø
Repovesi Repoveden Kansallispuisto Kesayonauringossa.jpg Kymmenedalen / Södra Savolax 15 2003 74 500 61°11′N 26°53′Ø
Riisitunturi Noukavaara - Riisitunturi - Posio - Finland.jpg Lappland 77 1982 15 000 66°14′N 28°30′Ø
Rokua Rokuan kansallispuisto.JPG Norra Österbotten / Kajanaland 4.3 1956 23 500 64°33′22″N 26°30′36″Ø
Salamajärvi Salamajärvi national park.jpg Mellersta Österbotten / Mellersta Finland 62 1982 10 500 63°16′N 24°45′Ø
Seitseminen Seitseminen-mylly.jpg Birkaland 45,5 1982 45 500 61°56′N 23°26′Ø
Sibbo storskog Sipoonkorpi.jpg Nyland 18.6 2011 60°18′54″N 25°13′8″Ø
Skjærgårdshavet Gullkrona-överblick.jpg Egentliga Finland 500 1982 53 500 59°54′53″N 21°52′39″Ø
Syöte Syote National Park.jpg Norra Österbotten / Lappland 299 2000 40,000 65°44′51″N 27°54′43″Ø
Tiilikkajärvi Tiilikkajarven kansallispuisto Venajanhiekka.jpg Norra Savolax / Kajanaland 34 1982 7 500 63°40′N 28°18′Ø
Torronsuo Torronsuo National Park.jpg Egentliga Tavastland 25,5 1990 20 500 60°44′N 23°37′Ø
Urho Kekkonen Paratiisikuru waterfall.JPG Lappland 2550 1983 289 000 68°13′5″N 28°8′25″Ø
Valkmusa Valkmusan suolahde.jpg Kymmenedalen 17 1996 7 000 60°34′N 26°44′Ø
Östra Finska viken Kymmenedalen 6.7 1982 19 000 60°17′5″N 27°16′26″Ø

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kansallispuistojen suosio kasvussa (finsk). Metsähallitus (18. februar 2008). Besøkt 18. februar 2008.
  2. ^ Käyntimäärät kansallispuistoittain 2009 (finsk). Metsähallitus. Besøkt 29. september 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]