Liste over familier av springpadder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Familier av springpadder deles in i tre hovedgrupper som represensterer tre forskjellige radiasjoner i tid og rom. Archaeobatrachia er den eldste gruppen og er i dag relativt artsfattig. Den mellomste er Mesobatrachia, mens den nyeste og mest artrike er Neobatrachia, som omfatter 95% av alle nålevende arter, blant annet alle de norske.

Norske navn både på familier og eksempelarter er hentet fra Artsdatabanken og tilgjengelig publisert materiale.[1][2][3][4][5]

Familier[rediger | rediger kilde]

Archaeobatrachia - 4 familier, 6 slekter, 27 arter
Familie Slekter Norsk navn Eksempelart Bilde
Ascaphidae
Fejérváry, 1923
1 Halefrosker Halefrosk (Ascaphus truei) Tailed frog.gif
Bombinatoridae
Gray, 1825
2 Klokkefrosker Europeisk klokkefrosk (Bombina bombina) Bombina bombina 1 (Marek Szczepanek).jpg
Discoglossidae
Günther, 1858
2 Skivetungefrosker Korsikansk skivetungefrosk (Discoglossus montalentii) Discoglossus montalentii.jpg
Leiopelmatidae
Mivart, 1869
1 Newzeelandfrosker Hamiltons frosk (Leiopelma hamiltoni) Leiopelma hamiltoni04.jpg
Mesobatrachia - 6 familier, 21 slekter, 168 arter
Familie Slekter Norsk navn Eksempelart Bilde
Megophryidae
Bonaparte, 1850
11 Nesehornfrosker Langneset nesehornfrosk (Megophrys nasuta) Megophrys.nasuta.7035.jpg
Pelobatidae
Bonaparte, 1850
1 Løkfrosker Vanlig Løkfrosk (Pelobates fuscus) Pelobates fuscus 2 (Marek Szczepanek).jpg
Pelodytidae
Bonaparte, 1850
1 Mudderdykkere Vanlig mudderdykker (Pelodytes punctatus) Pelodytes punctatus side.jpg
Pipidae
Gray, 1825
5 Klofrosker Afrikansk dvergfrosk (Hymenochirus boettgeri) Amplexus of ADF.jpg
Rhinophrynidae
Günther, 1859
1 Nesepadder Nesepadde (Rhinophrynus dorsalis) Rhinophrynus dorsalis.jpg
Scaphiopodidae
Cope, 1865
2 Amerikanske gravepadder Vest-Amerikansk gravepadde (Spea hammondii) Spea hammondii 1.jpg
Neobatrachia - 21 familier, mer enn 5 000 arter
Familie Slekter Norsk navn Eksempelart Bilde
Amphignathodontidae
Boulenger, 1882
2 Pungfrosker Gastrotheca excubitor Gastrotheca excubitor.jpg
Arthroleptidae
Mivart, 1869
8 Pipefrosker eller skrikefrosker Tanzanian Screeching Frog (Arthroleptis tanneri) -
Brachycephalidae
Günther, 1858
1 Sadelfrosker Loppefrosk (Brachycephalus hermogenesi) Brachycephalus hermogenesi.jpg
Bufonidae
Gray, 1825
35 Ekte padder Vanlig padde (Bufo bufo) Bufo bufo couple during migration(2005).jpg
Centrolenidae
Taylor, 1951
3 Glassfrosker[6] Røntgenfrosk (Hyalinobatrachium uranoscopum) Hyalinobatrachium uranoscopum01a.jpg
Dendrobatidae
Cope, 1865
9 Pilgiftfrosker Jordbærfrosk (Dendrobates pumilio) Dendrobates pumilio.jpg
Heleophrynidae
Noble, 1931
1 Spøkelsesfrosker Natalspøkelsesfrosk (Heleophryne natalensis) Hadromophryne natalensis.jpeg
Hemisotidae
Cope, 1867
1 Grisefrosker Flekkete grisefrosk (Hemisus marmoratus) Hemisus marmoratus Museum de Genève.JPG
Hylidae
Rafinesque, 1815
42 Løvfrosker Korallfingerfrosk (Litoria caerulea) Caerulea3 crop.jpg
Hyperoliidae
Laurent, 1943
20 Busk- og sivfrosker Storøyd trefrosk (Leptopelis vermiculatus) Leptopelis vermiculatus2.jpg
Leptodactylidae
Werner, 1896
49 Tropefrosker Puertorikansk tannfrosk (Eleutherodactylus jasperi) Eleutherodactylus jasperi.jpg
Mantellidae
Laurent, 1946
5 Mantellafrosker Gylden Mantella (Mantella aurantiaca) Golden mantella.JPG
Microhylidae
Günther, 1858
69 Trangmunnfrosker Kaloula (Kaloula pulchra) Kaloula pulchra 1.jpg
Myobatrachidae
Schlegel In Gray, 1850
20 Australske tannpadder Mixophyes fasciolatus M fasciolatus.jpg
Ranidae
Rafinesque, 1814
52 Ekte frosker Vanlig frosk (Rana temporaria) Common Frog in Norway, 2007.jpg
Rhacophoridae
Hoffman, 1932
9 Østlige trefrosker Malabar flyvefrosk (Rhacophorus malabaricus) Rhacophorus amplexus.jpg
Rhinodermatidae
Bonaparte, 1850
1 Snabelfrosker Darwins frosk (Rhinoderma darwinii) Rhinoderma darwinii.jpg
Sooglossidae
Noble, 1931
2 Seychellfrosker[7] Purpurfrosk (Nasikabatrachus sahyadrensis) Nasikabatrachus sahyadrensis.jpg

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cochran, D.M.: Living Amphibians of the World. Til norsk ved zoologen Per Høst i 1967 som «Amfibier», bind 2 i serien «Verdens dyreliv», Studieforlaget, Oslo
  2. ^ de la Fuente, F.R. (red.): World of Wildlife. Til norsk (ukjent år) som «Allverdens fauna», 21 bind + register og «Dyr i fare», fagkonsulent for amfibier Per Pethon. Samlerens Bokklubb, Oslo
  3. ^ Matthews, L.H. & Carrington, R. (red.): The living World of Animals. Til norsk som «Verdens dyreliv» i 1972, fagkonsuleter Gunnar Lid, Reidar Mehl og Per Pethon. Det Beste A/S, Oslo
  4. ^ O'Shea, M. & Halliday, T.: Reptiles and Amphibians. Til norsk som «Krypdyr og amfibier» i 2002, fagkonsulent Per Pethon, i serien «Damms oppslagsbøker». N.W. Damm & Søn A/S
  5. ^ Lokki, j. & al.(red.): Maailman luontuo Eläimrt Kalat. Til norsk som «Fisk, amfibier og krypdyr» i 2003, fagkonsulent for amfibeiene Petter Bøckman, bind 4 i serien «Fakta om dyr i verdens natur» (8 bind), Bertmark Norge, Vestby
  6. ^ Inkludert slekten Allophryne, se Austin & al. (2002): A molecular perspective on the evolutionary affinities of an enigmatic neotropical frog, Allophryne ruthveni. Zoological Journal of the Linnaean Society no. 134(3): side 335–346. PDF
  7. ^ Den realtivt nyoppdagede purpurfrosken er plassert i denne familien, se Frost, D.R. (2006): Amphibian Species of the World: an online reference. American Museum of Natural History, New York.