Liste over byer i Afghanistan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
De største byene i Afghanistan

Dette er en liste over byer i Afghanistan. Den gir oversikt over utviklingen i folketallet i de større byene.

Den klart største agglomerasjonen i Afghanistan er Kabul med et innbyggertall på 3 138 100 (pr. 21. september 2006). Dermed bor ca. 14 % av landets befolkning i hovedstadsregionen.

Alle byer med mer enn 10 000 innbyggere er oppført i den følgende tabellen. Norsk transkripsjon av navn på afghanske byer er brukt, i tillegg til det persiske navnet. Innbyggertallene er fra den offisielle folketellingen 23. juni 1979 og en offisiell beregning fra 21. september 2006, utført av Sentralkontoret for statistikk i Afghanistan samt ministeriet for landlig rehabilitering og utvikling i Afghanistan.[1][2] Folketallet i tabellen nedenfor gjelder for innbyggere innenfor bygrensene, og ikke innbyggere som bor i det geografiske området rundt byene.

1 – Kabul
2 – Herat
3 – Kandahar


Nr. By Persisk Provins Folketelling 1979 Beregning 2006
1. Kabul كابل Kabul 913 164 2 536 300
2. Herat هرات Herat 140 323 349 000
3. Kandahar قندهار Kandahar 178 409 324 800
4. Mazar-e Sharif مزارشريف Balkh 103 372 300 600
5. Jalalabad جلال آباد Nangarhar 53 915 168 600
6. Kunduz قندوز Kunduz 53 251 117 500
7. Puli Khumri پل خمري Baghlan 31 101 87 400
8. Maimana ميمنه Faryab 38 251 67 800
9. Sheberghan شبرغان Jowzjan 18 955 66 200
10. Taloqan تالقان Takhar 19 925 59 300
11. Baghlan بغلان Baghlan 39 228 56 200
12. Ghazni غزنى Ghazni 30 425 48 700
13. Charikar چاريكار Parvan 22 424 46 600
14. Khulm خلم Balkh 28 078 40 800
15. Lashkar Gah لشگرگاه Helmand 21 600 35 900
16. Khan Abad خان آباد Kunduz 26 803 33 700
17. Farah فراه Farah 18 797 30 200
18. Imam Sahib امام صاحب Kunduz 12 655 28 800
19. Ghurian غوريان Herat 12 404 28 300
20. Fayzabad فيذ آباد Badakhshan 9 098 27 200
21. Andkhoy اندخوي Faryab 13 137 26 700
22. Sar-e Pol سر پل Sar-e Pol 15 699 24 900
23. Aybak آيبك Samangan 4 938 24 000
24. Zaranj زرنج Nimruz 6 477 21 400
25. Gardiz گرديز Paktia 9 550 20 000
26. Aqchah Jowzjan 8 876 19 800
27. Chah Ab Takhar 10 827 19 500
28. Paghman پغمان Kabul 19 135 17 600
29. Qalay-I-Zal Kunduz 11 632 15 300
30. Kushk Herat 5 410 14 000
31. Balkh بلخ Balkh 7 242 12 700
32. Qala i Naw قلعه نو Badghis 5 340 12 000
33. Khost خوست Khost 1 865 11 987
34. Asadabad اسد آباد Konar 2 089 11 200
35. Rustaq Takhar 6 629 10 500
36. Bamiyan باميان Bamiyan 7 355 10 400
37. Sang-e Charak Sar-e Pol 7 744 10 400

Kilde: Central Statistics Office of Afghanistan

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]