Liste over Liberias presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Liberias president
Liberias president
Ellen Johnson Sirleaf
Sittende
Ellen Johnson Sirleaf

siden 16. januar 2006
Terminlengde Seks år, kan fornyes én gang
Første embedsholder Joseph Jenkins Roberts
3. januar 1848
Nettsted http://www.emansion.gov.lr/

Dette er en liste over Liberias presidenter. Etter grunnloven av 1847 ble presidenten valgt for en periode på to år. 7. mai 1907 ble perioden økt til fire år. Noen grense for antall perioder en president kan sitte var opprinnelig ikke nedfelt i lov. Gjennom grunnlovsendringene i 1986, ble presidentperioden økt til seks år, men det ble samtidig innført en grense på to maks to perioder per presidentskap.

Liste over Liberias presidenter[rediger | rediger kilde]

#[a] President Tiltredelse Avgang Tilknytning Valgt
1 Joseph Jenkins Roberts.jpg Joseph Jenkins Roberts
(1809–1876)
3. januar 1848 7. januar 1856 Partiløs
(Republikansk politikk)
1847
1849
1851
1853
2 Stephen Benson2.jpg Stephen Allen Benson
(1816–1865)
7. januar 1856 4. januar 1864 Partiløs
(Republikansk politikk)
1855
1857
1859
1861
3 Daniel Warner2.jpg Daniel Bashiel Warner
(1815–1880)
4. januar 1864 6. januar 1868 Republican Party 1863
1865
4 James Payne2.jpg James Spriggs Payne
(1819–1882)
6. januar 1868 3. januar 1870 Republican Party 1867
5 Edward James Roye2.jpg Edward James Roye
(1815–1872)
3. januar 1870 26. oktober 1871
(Avsatt gjennom statskupp)
True Whig Party 1869
6 James Skivring Smith2.jpg James Skivring Smith[b]
(1825–1884)
4. november 1871 1. januar 1872 True Whig Party
7 Joseph Jenkins Roberts.jpg Joseph Jenkins Roberts
(1809–1876)
1. januar 1872 3. januar 1876 Republican Party 1871
1873
8 James Payne2.jpg James Spriggs Payne
(1819–1882)
3. januar 1876 7. januar 1878 Republican Party 1875
9 Gardiner2.jpg Anthony W. Gardiner
(1820–1885)
7. januar 1878 20. januar 1883
(trakk seg)
True Whig Party 1877
1879
1881
10 Alfred Russell2.jpg Alfred Francis Russell
(1817–1884)
20. januar 1883 7. januar 1884 True Whig Party 1883
11 Hilary Johnson2.jpg Hilary R. W. Johnson
(1837–1901)
7. januar 1884 4. januar 1892 True Whig Party 1885
1887
1889
12 Joseph Cheeseman2.jpg Joseph James Cheeseman
(1843–1896)
4. januar 1892 12. november 1896
(døde av naturlige årsaker)
True Whig Party 1891
1893
1895
13 William Coleman2.jpg William D. Coleman
(1842–1908)
12. november 1896
(innsatt etter Cheesemans død)
11. desember 1900
(trakk seg)
True Whig Party 1897
1899
14 Garretson Gibson2.jpg Garreston W. Gibson
(1832–1910)
11. desember 1900 4. januar 1904 True Whig Party 1901
15 Noimage.png Arthur Barclay
(1854–1938)
4. januar 1904 1. januar 1912 True Whig Party 1903
1905
1907
16 Daniel Edward Howard.jpg Daniel Edward Howard
(1861–1935)
1. januar 1912 5. januar 1920 True Whig Party 1911
1915
17 CBD King of Liberia.jpg Charles D. B. King
(1875–1961)
5. januar 1920 3. desember 1930
(trakk seg)
True Whig Party 1919
1923
1927
18 Edwin Barclay portrait.jpg Edwin Barclay
(1882–1955)
3. desember 1930 3. januar 1944 True Whig Party 1931
1939
19 William Tubman 1943.jpg William Tubman
(1895–1971)
3. januar 1944 23. juli 1971
(døde av naturlige årsaker)
True Whig Party 1943
1951
1955
1959
1963
1967
20 William R. Tolbert, Jr..JPG William R. Tolbert, Jr.
(1913–1980)
23. juli 1971 12. april 1980
(drept i statskupp)
True Whig Party 1971
1975
21 Samuel Kanyon Doe - Liberian.jpg Samuel Doe
(1951–1990)
6. januar 1986[c] 9. september 1990
(drept i statskupp)
National Democratic Party of Liberia 1985
22 Noimage.png Charles Taylor
(1948– )
2. august 1997 11. august 2003
(trakk seg)
National Patriotic Party 1997
23 Noimage.png Moses Blah
(1947– )
11. august 2003 14. oktober 2003
(trakk seg)
National Patriotic Party
24 Ellen Johnson-Sirleaf detail 071024-D-9880W-033.jpg Ellen Johnson Sirleaf
(1938– )
16. januar 2006 Unity Party 2005
2011

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Et presidentskap defineres som sammenhengende embetstid avtjent av én enkelt person. Hvis én person tjener som president i flere sammenhengende perioder teller det som ett presidentskap. Hvis samme person tjener som president i to perioder med et avbrudd imellom teller det som to presidentskap.
  2. ^ Det har vært noe uklart hvorvidt Smith faktisk tjente som landets president etter at Edward James Roye ble drept, men det regnes som sannsynlig at Smith satt som president frem til innsettelsen av Joseph Jenkins Roberts.
  3. ^ Selv om Doe tok makten rett etter drapet på William R. Tolbert, Jr. 12. april 1980, ble han ikke offisielt tatt i ed som president før 6. januar 1986.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Presidents of Liberia – bilder, video eller lyd