Liste over Egypts statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Dette er en liste over Egypts statsministre. Embetet ble opprettet da Egypts Kabinett ble etablert i august 1878, etter at khediven Isma'il Pasha aksepterte å overgi sin makt til et kabinett bygget på samme modell som regjeringene i Europa. Nubar Pasha ble dermed Egypts første statsminister i moderne forstand. Før dette hadde Egypt tradisjonelle muslimske vesirer. Heshām Qandīl har siden 2. august 2012 vært Egypts statsminister.

Egypts statsministre (1878–dags dato)[rediger | rediger kilde]

Embetstid Portrett Sittende Tilknytning Bemerkninger
Khedivatet Egypt
خديوية مصر (Mısır Hidiviyet-i)
28.. august 1878
til
23. februar 1879
Nubar Pasha.jpg Nubar Pasha, Statsminister
بوغوص نوبار باشا‎
  1. periode
18. februar 1879
til
10. mars 1879
Isma'il Pasha.jpg Isma'il Pasha, Khedive, fungerende Statsminister
إسماعيل باشا‎
   
10. mars 1879
til
7. april 1879
MohamedTewfik.jpg Muhammad Tawfiq Pasha, Statsminister
محمد توفيق باشا‎
  1. periode
7. april 1879
til
18. august 1879
Muhammad Sharif Pasha.JPG Muhammad Sharif Pasha, Statsminister
محمد شريف باشا‎
  1. periode
18. august 1879
til
21. september 1879
MohamedTewfik.jpg Muhammad Tawfiq Pasha, Khedive, fungerende Statsminister
محمد توفيق باشا‎
  2. periode
21. september 1879
til
10. september 1881
Mustafa Riyad Pasha.JPG Riyad Pasha, Statsminister
رياض باشا‎
  1. periode
14. september 1881
til
4. februar 1882
Muhammad Sharif Pasha.JPG Muhammad Sharif Pasha, Statsminister
محمد شريف باشا‎
  3. periode
4. februar 1882
til
26. mai 1882
Mahmoud Sami Al Baroudy Pasha.jpg Mahmoud Sami el-Baroudi, Statsminister
محمود سامي البارودي
   
July 1882
til
13. september 1882
Ahmed Orabi 1882.png Ahmed Orabi, Statsminister
أحمد عرابي
Mil In rebellion
18. juni 1882
til
21. august 1882
Isma'il Raghib Pasha.jpg Isma'il Raghib Pasha, Statsminister
إسماعيل راغب باشا‎
  1. periode
21. august 1882
til
7. januar 1884
Muhammad Sharif Pasha.JPG Muhammad Sharif Pasha, Statsminister
محمد شريف باشا‎
  4. periode
10. januar 1884
til
9. juni 1888
Nubar Pasha.jpg Nubar Pasha, Statsminister
بوغوص نوبار باشا‎
  2. periode
9. juni 1888
til
12. mai 1891
Mustafa Riyad Pasha.JPG Riyad Pasha, Statsminister
رياض باشا‎
  2. periode
12. mai 1891
til
15. januar 1893
Mustafa Fahmi Pasha.jpg Mustafa Fahmi Pasha, Statsminister
مصطفى فهمي باشا
  1. periode
15. januar 1893
til
17. januar 1893
Husayn Fakhri Pasha.JPG Hussein Fahri Pasha, Statsminister    
17. januar 1893
til
16. april 1894
Mustafa Riyad Pasha.JPG Riyad Pasha, Statsminister
رياض باشا‎
  3. periode
16. april 1894
til
12. november 1895
Nubar Pasha.jpg Nubar Pasha, Statsminister
بوغوص نوبار باشا‎
  3. periode
12. november 1895
til
12. november 1908
Mustafa Fahmi Pasha.jpg Mustafa Fahmi Pasha, Statsminister
مصطفى فهمي باشا
  2. periode
12. november 1908
til
21. februar 1910
Boutros Ghali Pasha.jpg Boutros Ghali, Statsminister
بطرس غالي‎
  Attentat
22. februar 1910
til
5. april 1914
Muhammad Said Pasha, Statsminister   1. periode
5. april 1914
til
19. desember 1914
Hussein Rushdi Pasha, Statsminister    
Sultanatet Egypt
السلطنة المصرية ('As-Saltanah al-Misriyyah)
19. desember 1914
til
12. april 1919
Hussein Rushdi Pasha, Statsminister    
21. mai 1919
til
19. november 1919
Muhammad Said Pasha, Statsminister   2. periode
19. november 1919
til
20. mai 1920
Youssef Wahba Pasha.jpg Youssef Wahba Pasha, Statsminister    
20. mai 1920
til
16. mars 1921
Muhammad Tawfiq Nasim Pasha, Statsminister   1. periode
16. mars 1921
til
1. mars 1922
Adli Yakan Pasha, Statsminister LCP 1. periode
Kongedømmet Egypt
المملكة المصرية (Al-Mamlakah al-Misriyyah)
1. mars 1922
til
30. november 1922
Abdel Khaliq Sarwat Pasha, Statsminister LCP 1. periode
30. november 1922
til
15. mars 1923
Muhammad Tawfiq Nasim Pasha, Statsminister   2. periode
15. mars 1923
til
26. januar 1924
Yahya Ibrahim Pasha, Statsminister  
26. januar 1924
til
24. november 1924
Saad Zaghlul.jpg Saad Zaghlul Pasha, Statsminister
سعد زغلول
WM  
24. november 1924
til
7. juni 1926
Ahmad Ziwar Pasha, Statsminister FP  
7. juni 1926
til
26. april 1927
Adli Yakan Pasha, Statsminister LCP 2. periode
26. april 1927
til
16. mars 1928
Abdel Khaliq Sarwat Pasha, Statsminister LCP 2. periode
16. mars 1928
til
27. juni 1928
Elnahas basha.jpg Mustafa el-Nahhas Pasha, Statsminister WM 1. periode
27. juni 1928
til
4. oktober 1929
Muhammad Mahmoud Pasha, Statsminister LCP 1. periode
4. oktober 1929
til
1. januar 1930
Adli Yakan Pasha, Statsminister LCP 3. periode
1. januar 1930
til
20. juni 1930
Elnahas basha.jpg Mustafa el-Nahhas Pasha, Statsminister WM 2. periode
20. juni 1930
til
22. september 1933
Isma'il Sidqi Pasha, Statsminister HS 1. periode
22. september 1933
til
15. november 1934
Abdel Fattah Yahya Ibrahim Pasha, Statsminister IP 2. periode
15. november 1934
til
30. januar 1936
Muhammad Tawfiq Nasim Pasha, Statsminister IP 3. periode
30. januar 1936
til
9. mai 1936
Ali Maher Pasha.jpg Ali Mahir Pasha, Statsminister IP 1. periode
9. mai 1936
til
29. desember 1937
Elnahas basha.jpg Mustafa el-Nahhas Pasha, Statsminister WM 3. periode
29. desember 1937
til
18. august 1939
Muhammad Mahmoud Pasha, Statsminister WM 2. periode
18. august 1939
til
28. juni 1940
Ali Maher Pasha.jpg Ali Mahir Pasha, Statsminister IP 2. periode
28. juni 1940
til
15. november 1940
Hassan Sabry Pasha, Statsminister n-p  
15. november 1940
til
6. februar 1942
Hussein Sirri Pasha, Statsminister n-p 1. periode
6. februar 1942
til
10. oktober 1944
Elnahas basha.jpg Mustafa el-Nahhas Pasha, Statsminister WM 4. periode
10. oktober 1944
til
24. februar 1945
Ahmad Mahir Pasha, Statsminister SIP  
26. februar 1945
til
17. februar 1946
Mahmoud an-Nukrashi Pasha, Statsminister SIP 1. periode
17. februar 1946
til
9. desember 1946
Isma'il Sidqi Pasha, Statsminister HS 2. periode
9. desember 1946
til
28. desember 1948
Mahmoud an-Nukrashi Pasha, Statsminister SIP 2. periode, Attentat
28. desember 1948
til
26. juli 1949
Ibrahim Abdel Hadi Pasha, Statsminister SIP  
26. juli 1949
til
12. januar 1950
Hussein Sirri Pasha, Statsminister n-p 2. periode
12. januar 1950
til
27. januar 1952
Elnahas basha.jpg Mustafa el-Nahhas Pasha, Statsminister WM 5. periode
27. januar 1952
til
2. mars 1952
Ali Maher Pasha.jpg Ali Mahir Pasha, Statsminister IP 3. periode
2. mars 1952
til
2. juli 1952
Ahmad Najib al-Hilali Pasha, Statsminister   1. periode
2. juli 1952
til
22. juli 1952
Hussein Sirri Pasha, Statsminister n-p 3. periode
22. juli 1952
til
23. juli 1952
Ahmad Najib al-Hilali Pasha, Statsminister   2. periode
23. juli 1952
til
7. september 1952
Ali Maher Pasha.jpg Ali Mahir Pasha, Statsminister IP 4. periode
7. september 1952
til
18. juni 1953
Muhammad Naguib.jpg Muhammad Naguib, Statsminister
محمد نجيب‎
Mil/LR 1. periode
Republikken Egypt
جمهورية مصر (Gumhuriyat Misr)
18. juni 1953
til
25. februar 1954
Muhammad Naguib.jpg Muhammad Naguib, Statsminister
محمد نجيب‎
Mil/LR 1. periode
25. februar 1954
til
8. mars 1954
Nasser.jpg Gamal Abdel Nasser, Statsminister
جمال عبد الناصر
Mil/LR 1. periode
8. mars 1954
til
18. april 1954
Muhammad Naguib.jpg Muhammad Naguib, Statsminister
محمد نجيب‎
Mil/LR 2. periode
18. april 1954
til
1. februar 1958
Nasser.jpg Gamal Abdel Nasser, Statsminister
جمال عبد الناصر
Mil/LR 2. periode
Den forente arabiske republikk
الجمهورية العربية المتحدة (Al-Jumhuriyah al-Arabiyah al-Muttahidah)
1. februar 1958
til
December 1962
Nasser.jpg Gamal Abdel Nasser, Statsminister
جمال عبد الناصر
Mil/LR 2. periode
December 1962
til
29. september 1962
ASU 2. periode
29. september 1962
til
3. oktober 1965
Ali Sabri, Statsminister ASU  
3. oktober 1965
til
10. september 1966
Zakaria Mohie ElDein.jpg Zakaria Mohieddin, Statsminister ASU  
10. september 1966
til
19. juni 1967
Muhammad Sedki Sulayman, Statsminister ASU  
19. juni 1967
til
28. september 1970
Nasser.jpg Gamal Abdel Nasser, Statsminister
جمال عبد الناصر
ASU 3. periode, died in office
21. oktober 1970
til
2. september 1971
Mahmoud Fawzi, Statsminister ASU  
Den arabiske republikken Egypt
جمهوريّةمصرالعربيّة (Jumhuriyat Misr al-Arabiyah)
2. september 1971
til
17. januar 1972
Mahmoud Fawzi, Statsminister ASU  
17. januar 1972
til
26. mars 1973
Aziz Sedki, Statsminister ASU  
26. mars 1973
til
25. september 1974
Anwar Sadat cropped.jpg Anwar El Sadat, Statsminister
أنور السادات
ASU 1. periode
25. september 1974
til
16. april 1975
Abd El Aziz Muhammad Hejazi, Statsminister ASU  
16. april 1975
til
2. oktober 1978
Mamdouh Salem, Statsminister ASU  
2. oktober 1978
til
15. mai 1980
Mustafa Khalil, Statsminister HDW  
15. mai 1980
til
6. oktober 1981
Anwar Sadat cropped.jpg Anwar El Sadat, Statsminister
أنور السادات
HDW 2. periode, Attentat
7. oktober 1981
til
2. januar 1982
Hosni Mubarak - Official Photo.JPG Hosni Mubarak, Statsminister
محمد حسني مبارك
HDW  
2. januar 1982
til
5. juni 1984
Ahmad Fuad Mohieddin.jpg Ahmad Fuad Mohieddin, Statsminister
أحمد فؤاد محيي الدين
HDW Died in office
17. juli 1984
til
4. september 1985
Kamal Hassan Ali.JPG Kamal Hassan Ali, Statsminister
كمال حسن علي
HDW  
4. september 1985
til
10. november 1986
Ali Lutfi.jpg Ali Lutfi Mahmud, Statsminister
على لطفي محمود
HDW  
10. november 1986
til
4. januar 1996
Atef Sedki.JPG Atef Sedki, Statsminister
عاطف محمد نجيب صدقي
HDW  
4. januar 1996
til
5. oktober 1999
Kamal Ganzouri.jpg Kamal Ganzouri, Statsminister
كمال الجنزوري‎
HDW  
5. oktober 1999
til
14. juli 2004
Atef Ebeid.jpg Atef Ebeid, Statsminister
عاطف محمد عبيد‎
HDW  
14. juli 2004
til
31. januar 2011
Ahmed Nazif IGF.JPG Ahmed Nazif, Statsminister
أحمد نظيف
HDW  
31. januar 2011
til
3. mars 2011
Ahmed Shafik, Statsminister HDW  
3. mars 2011
til
24. november 2011
Dr Essam Sharaf.jpg Essam Sharaf, Statsminister n-p  
24. november 2011
til
2. august 2012
Kamal Ganzouri.jpg Kamal al-Ganzuri, Statsminister n-p  
2. august 2011
til
3. juli 2013
Hesham Mohamed Qandil World Economic Forum 2013 crop.jpg Heshām Qandīl, Statsminister n-p Avsatt
9. juli 2013
til
Dags dato
Hazem Beblawy.jpg Hazem Al Beblawi, Fungerende statsminister Sosialdemokratene  

Tilknytninger[rediger | rediger kilde]

HDW al-Hizb al-Watani al-Dimuqrati
         (National Democratic Party)    authoritarian (nominally social democratic), estd.1978
ASU Arab Socialist Union
         Nasserist, centrist, government party, only legal party 1962-1978
FP Federal Party
HS Hizb ash-Shaab
         (People's Party)    Ismail Sedki personalist, anti-Wafd, 1930-1946
IP Ittihad Party
         (Union Party)    royalist
LCP Liberal Constitutional Party
LR Liberation Rally
         government party only legal party 17 Jan 1953-1962
NU National Union
         Nasser personalist, nationalist 1957-1962
SIP Saadist Institutional Party
UMMA Hizb al-Umma
         (Umma Party/People's Party)    Egyptian nationalist, moderate 1907-1925
WM al Wafd al Misri
         (Egyptian Delegation "Wafd" - Egyptian National Party)    1919-1953, democratic
WP Watani Party
         (National Party)    conservative, islamist, Egyptian nationalist, 1907-1953
Mil Military
n-p non-partisan
edit this box

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]