Land Speed Record

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Land Speed Record
FormatKonsertalbum
Artist, bandHüsker Dü
UtgittJanuar 1982
Innspilt15. august 1981 på 7th Street Entry i Minneapolis.
SjangerHardcore punk
Lengde26:35
PlateselskapSST Records
Produsent(er)Hüsker Dü
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Land Speed Record
Everything Falls Apart
(1983)

Land Speed Record er debutalbumet til hardcorebandet Hüsker Dü, først gitt ut i januar 1982. Platen ble spilt inn live den 15. august, 1981 på «7th Street Entry», en mindre spillested tilknyttet den større «First Avenue» i Minneapolis, Minnesota. Albumet består av rask og rå hardcore som nesten ikke bærer noen likheter med den melodiske post-punken de senere skulle bli kjent for på midten av 1980-tallet. Tittelen har dobbel betydning, som refererer til både bandets vane å spille så raskt som de kunne (det er 17 sanger fordelt på 26½ minutter på albumet) og bandets bruk av amfetaminpiller, som de hovedsakelig tok for å dempe appetitten på grunn av medlemmenes mangel på penger for å kjøpe mat.

Ved første høring kan albumet bli lett kategorisert som hardcore, med volum og kraft satt foran melodiene, som ofte er sagt av fans å være «det albumet som høres minst ut som Hüsker Dü». Bob Mould refererte en gang som «den dårlige delen av syren; albumet høres ut som de gangene du drar til en konsert og får ørene dine sprengt av». Albumet ble innspilt rett før de dro på turné rundt om i USA, og de som sto nærmest bandet uttalte at bandet på tilbakekomsten spilte høyere, raskere og mer støyete enn før. Musikkmagasinet Discords skrev: «Det er vanskelig å tro, men Hüsker Dü er det eneste hardcorebandet noensinne fra Minneapolis til å ha blitt enda raskere iløpet av sin tilbakekomst». Det er imidlertid noen elementer som skulle hinte om bandets fremtidige musikalske retning. «Don't Try To Call» er en av deres tidligste melodiske låter, mens Harts «Data Control» holder tempoet nede for å gjenspeile den mørke teksten.

Med heller dårlig lydkvalitet (platen ble innspilt for bare 350 dollar) vil Land Speed Record være mest interessant for Hüsker Dü-fans og lyttere interessert i 1980-tallets hardcore.

Land Speed Record har i likhet med resten av Hüsker Düs katalog på SST ikke blitt remastret for forbedret lyd på CD. Siden bandets katalog på CD er heller av dårlig kvalitet, vil interesserte lyttere finne albumets beste reprensentasjon på vinylplaten.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Notering: CD-utgaven har bare to spor som inneholder alle sangene. Bandet tok en pause midt i settet hvor sporet skifter. Spor 1 er sangene fra 1 til 8 og spor 2 er sangene 9 til 17.

  1. «All Tensed Up» (Mould) – 2:02
  2. «Don't Try to Call» (Mould) – 1:30
  3. «I'm Not Interested» (Hart) – 1:31
  4. «Guns at My School» (Mould) – 0:55
  5. «Push The Button» (Hart) – 1:48
  6. «Gilligan's Island» (Hart) – 1:23
  7. «M.T.C.» (Norton) – 1:09
  8. «Don't Have a Life» (Norton) – 2:09
  9. «Bricklayer» (Mould) – 0:53
  10. «Tired of Doing Things» (Hart) – 0:58
  11. «You're Naive» (Mould) – 0:53
  12. «Strange Week» (Hart) – 0:57
  13. «Do the Bee» (Hart) – 1:49
  14. «Big Sky» (Mould) – 0:57
  15. «Ultracore» (Mould) – 0:47
  16. «Let's Go Die» (Norton) – 1:26
  17. «Data Control» (Hart) – 5:28

Personell[rediger | rediger kilde]

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Albumet ble covret i sin helhet av Apple-O i 1993, med hver sang spilt i forskjellige stiler (inkludert reggae, folk og synth-pop).

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Our Band Could Be Your Life» av Michael Azerrad, Little Brown and Company, 2001.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]