Krig. 1940

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krig. 1940
orig. Krig 1940
Forfatter(e)Dag Solstad
SpråkBokmål
SjangerRoman
Utgitt1978[1]
Deweys desimal839.93
ISBN 978-82-7094-208-4

Krig. 1940 er den midtre romanen i Dag Solstads sosialrealistiske trilogi om krigsårene i Norge og omhandler tiden fra okkupasjonen til utpå høsten og vinteren 1940. Solstad skildrer både forholdene slik de fortoner seg for de som er igjen i byen, samtidig som vi følger norske soldater som har vervet seg for å kjempe mot tyskerne. I boken beskrives blant annet hvordan arbeiderklassens ungdom stiller frivillig som soldater, mens borgerskapets offiserer deserterer, gjerne med hele avdelinger.

Vi følger både kvinner og menn innen borgerskapet og arbeiderklassen. Spesielt for denne trilogien er de levende skildringene av arbeidermiljøet på Grünerløkka i Oslo.

Tematisk sett skildrer romanen forskjellige former for svik. Klassesvik, landssvik og forræderi går igjen. Flere av personene i romanen skal være skapt over virkelige personer, men det er uenighet omkring hvor godt boka skildrer det som virkelig skjedde. Den første boken i denne trilogien er Svik. Førkrigsår, mens det siste er Brød og Våpen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]